Truskawki, maliny, jagody, borówki. Bezglutenowe ciasto z owocami i kremem może stać się hitem lata. Mam dla Was dwie propozycje: jedna z kremem ryżowym, druga z kremem z bitej „śmietany” kokosowej. Która lepsza? Sami zdecydujcie!
Bezglutenowe ciasto z owocami i kremem ryżowym
Składniki:
- Spód do ciasta z tego przepisu
- Owoce w galaretce z agarem: 2 szklanki dowolnych owoców, 1/3 szklanki wody, 1/4 łyżeczki agaru
Uwaga: z powodzeniem można użyć też żelatyny lub zwykłej galaretki, którą zalewamy owoce. Agar jest ciekawy i odpowiedni dla wegan i alergików, ale ma wadę: jeśli się go będzie trącać podczas tężenia to się rozwarstwi. Może też rozwarstwiać się podczas krojenia, więc jeśli nie mamy doświadczania to na pierwszy raz proponuję nie eksperymentować na cieście.
- Krem ryżowy: szklanka mleka ryżowego, pół szklanki płatków ryżowych, pół szklanki ksylitolu, 3 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Przygotować spód do ciasta i schłodzić go w formie. Nie wyjmować z formy.
- Zagotować mleko z płatkami i ksylitolem i ugotować je na miękko. Jeśli płatki pochłoną całe mleko ryżowe zanim się ugotują to dodać trochę mleka. Po ugotowaniu i przestudzeniu zmiksować bardzo dokładnie z olejem kokosowym na gładką masę. Wylać na ciasto i włożyć do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na noc
- Owoce włożyć do garnka, wlać wodę i zagotować razem. jeśli używamy kwaśnych owoców (ja miałam wiśnie) dobrze jest trochę dosłodzić. Kiedy się już gotuje dodajemy agar i gotujemy jeszcze chwilę. Zostawiamy do przestudzenia i kiedy całość jest lekko ścięta wylewamy na ciasto BARDZO DELIKATNIE. Szybko wkładamy do lodówki. Wersja łatwiejsza: na ciasto kładziemy owoce, zalewamy galaretką (półpłynną) i zostawiamy do stężenia.
Bezglutenowe ciasto z owocami i kremem z bitej śmietany kokosowej
Kolejne ciasto jest jeszcze łatwiejsze. Znów przygotowujemy spód z tego przepisu. Potem dokładnie go studzimy. Ale bardzo dokładnie. Jeśli położymy krem na ciepłe ciasto to spłynie. Następnie przygotowujemy bitą śmietanę z mleka kokosowego. Jak to zrobić? Przeczytacie tutaj. Potem zostaje już tylko udekorowanie ciasta owocami.
SMACZNEGO!