Bezglutenowy makaron ze szpinakiem, cieciorką i orzechami (bezglutenowe, wegańskie)

Bezglutenowy makaron ze szpinakiem można przygotować na milion sposobów – cały sekret tkwi w dodatkach! Dziś proponuję w wersji z cieciorką i orzechami. Użyłam makaronu z brązowego ryżu z dodatkiem wakame, ale do tego dania możesz użyć dowolnego bezglutenowego makaronu. Czy wspominałam, że przygotowuje się go w 15 minut? Ten argument powinien Was ostatecznie przekonać:)

Bezglutenowy makaron ze szpinakiem – składniki

Wiecie co jest najlepsze w tym przepisie? Że większość składników można „podmienić” na podobne, a takie, które akurat macie w domu. Nawet tytułowy szpinak można zastąpić np. jarmużem.

  • 2 pęczki makaronu bezglutenowego (lub tyle, żeby było na dwie osoby). Ja piszę „pęczki” bo mój makaron ryżowy był związany w takie pęczki właśnie.
  • opakowanie listków szpinaku
  • szklanka cieciorki z puszki lub słoiczka (wodę zostawcie na bezy)
  • pół szklanki orzechów nerkowca (lub innych). Jeśli nie możesz orzechów dodaj nasiona słonecznika lub dyni.
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • sól, pieprz, przyprawa suszone pomidory z czosnkiem (lub po prostu czosnek)

Bezglutenowy makaron ze szpinakiem – przygotowanie

  • Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • Na rozgrzany olej wrzucić cieciorkę i orzeszki wraz z przyprawami, chwilę podsmażyć. Dodać ugotowany makaron, podsmażyć i na koniec dodać liście szpinaku. Szpinak powinien być na patelni dosłownie minutę, tyle tylko żeby liście zmalały, ale nie straciły koloru. Można podawać np. z kiełkami

Podobne wpisy

domowy syrop

Domowy syrop na odporność – najlepsze przepisy 

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.