Bezglutenowy makaron ze szpinakiem można przygotować na milion sposobów – cały sekret tkwi w dodatkach! Dziś proponuję w wersji z cieciorką i orzechami. Użyłam makaronu z brązowego ryżu z dodatkiem wakame, ale do tego dania możesz użyć dowolnego bezglutenowego makaronu. Czy wspominałam, że przygotowuje się go w 15 minut? Ten argument powinien Was ostatecznie przekonać:)
Bezglutenowy makaron ze szpinakiem – składniki
Wiecie co jest najlepsze w tym przepisie? Że większość składników można „podmienić” na podobne, a takie, które akurat macie w domu. Nawet tytułowy szpinak można zastąpić np. jarmużem.
- 2 pęczki makaronu bezglutenowego (lub tyle, żeby było na dwie osoby). Ja piszę „pęczki” bo mój makaron ryżowy był związany w takie pęczki właśnie.
- opakowanie listków szpinaku
- szklanka cieciorki z puszki lub słoiczka (wodę zostawcie na bezy)
- pół szklanki orzechów nerkowca (lub innych). Jeśli nie możesz orzechów dodaj nasiona słonecznika lub dyni.
- 3 łyżki oleju kokosowego
- sól, pieprz, przyprawa suszone pomidory z czosnkiem (lub po prostu czosnek)
Bezglutenowy makaron ze szpinakiem – przygotowanie
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- Na rozgrzany olej wrzucić cieciorkę i orzeszki wraz z przyprawami, chwilę podsmażyć. Dodać ugotowany makaron, podsmażyć i na koniec dodać liście szpinaku. Szpinak powinien być na patelni dosłownie minutę, tyle tylko żeby liście zmalały, ale nie straciły koloru. Można podawać np. z kiełkami