Bezglutenowy obiad: kurczak z kaszą quinoa z warzywami

Przepis na bezglutenowy obiad z całodziennego menu w ramach testowania programu KcalMar. Podaję proporcje na 2 porcje. Przepis jest ciekawy i wychodzi go zaskakująco sporo:) Kukurydzę można z powodzeniem zastąpić innym warzywem np. papryką. Nieczęsto daję dania mięsne, bo staram się je ograniczać. Tym razem robię wyjątek, ponieważ chcę się trzymać obliczeń z diety. Jednakże kurczak jest w tym przepisie oddzielnie, więc nic nie stoi na przeszkodzie aby go zastąpić jakimś niemięsnym kotletem np z soczewicy.

Składniki na kurczaka z kaszą quinoa z warzywami

  • 2 łyżki oliwy do smażenia (lub oleju kokosowego)
  • 120 gram fasolki szparagowej
  • 10 łyżek komosy ryżowej (quinoa) białek
  • 1 marchew
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki (może być zamiast tego np. papryka pokrojona)
  • 6 sztuk pomidorów koktajolowych
  • przyprawy: sól, pieprz, świeże zioła (ja dałam kolendrę i szczypiorek)
  • 200 gram piersi z kurczaka (filet, najlepiej bio)

Przygotowanie:

  • Kaszę quinoa zalać 1,5 szklanki wody i gotować około 20 minut. Jeśli woda się wygotuje to dolać trochę. Quinoa powinna być lekko miękka, delikatnie przeźroczysta.
  • fasolkę i marchewkę ugotować na parze
  • Do kaszy quinoa dodać sól, pieprz, marchewkę, kukurydzę, pomidorki, kolendrę i dobrze wymieszać
  • Pierś z kurczaka podzielić na kawałki, przyprawić i przygotować na grillowej patelni na oliwie. Ja użyłam do niej przyprawy „suszone pomidory z czosnkiem”.

Całe menu możesz zobaczyć tutaj

 

 

Podobne wpisy

domowy syrop

Domowy syrop na odporność – najlepsze przepisy 

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.