Bezglutenowy obiad przepis na faszerowaną paprykę

Bezglutenowy obiad zwykle sprawia mniejszy problem niż śniadanie czy kolacja, ale czasami po prostu może zabraknąć pomysłów. Bardzo prosty do wykonania jest przepis na faszerowaną paprykę z kaszą jaglaną. Szczerze mówiąc najlepsze w tym przepisie jest to, że do nafaszerowania papryki możesz użyć właściwie dowolnych warzyw i kaszy. Równie dobrze możesz wykorzystać zamiast kaszy jaglanej ryż czy quinoa, a zamiast cukinii użyć np. marchewki. To, co istotne przy przygotowywaniu faszerowanej papryki to zadbanie o odpowiednie nawilżenie. Dlatego warto mieć przygotowany warzywny bulion.

Bezglutenowy obiad: przepis na faszerowaną paprykę wegańską

Składniki:

  • 3 papryki (mogą być różne kolory)
  • pół szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 cukinia
  • 1 por
  • 2 pomidory
  • natka pietruszki
  • 1 szklanka bulionu (o bulionie będzie poniżej)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • przyprawy: kurkuma, sól, pieprz, pieprz ziołowy

Przygotowanie

  1. Paprykom odkroić górną część i wydrążyć
  2. Kaszę jaglaną zalać 1,5 szklanki wody i ugotować. Można ją wcześniej uprażyć na suchej patelni
  3. Cukinie i pora pokroić na drobną kostkę i poddusić na oleju kokosowym razem z przyprawami
  4. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę
  5. Wymieszać ugotowana kaszę z porem i cukinią i pokrojoną natką pietruszki. Farsz doprawić jeśli jest za mało słony albo pieprzny.
  6. Do papryk nałożyć farsz.
  7. Bulion: jeśli nie mamy ugotowanego bulionu warzywnego można użyć bulionu warzywnego w kostce lub proszku. Jedna, bardzo ważna sprawa: uważnie czytać skład! Ja kupuję bulion ekologiczny w kostkach albo w proszku, gdzie w składzie są wyłącznie sól i suszone warzywa. W składzie kostek nie powinno być także oleju palmowego! Przygotowujemy 1 szklankę bulionu zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  8. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym. Do każdej nalewamy po kilka łyżek bulionu. Resztę buliony wlewamy na dno naczynia. Do papryk, na farsz wkładamy pokrojone w kostkę pomidory. Oczywiście mogliśmy też dodać je do farszu. Papryki przykrywamy „czapeczkami”.
  9. Pieczemy całość około 30 – 40 minut w 180 stopniach w zamkniętym naczyniu. Na ostatnie 10 minut można otworzyć naczynie, żeby papryki nieco się podpiekły, ale nie jest to konieczne.

bezglutenowy obiad papryka faszerowana

 

 

Podobne wpisy

domowy syrop

Domowy syrop na odporność – najlepsze przepisy 

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.