Bezglutenowy obiad zwykle sprawia mniejszy problem niż śniadanie czy kolacja, ale czasami po prostu może zabraknąć pomysłów. Bardzo prosty do wykonania jest przepis na faszerowaną paprykę z kaszą jaglaną. Szczerze mówiąc najlepsze w tym przepisie jest to, że do nafaszerowania papryki możesz użyć właściwie dowolnych warzyw i kaszy. Równie dobrze możesz wykorzystać zamiast kaszy jaglanej ryż czy quinoa, a zamiast cukinii użyć np. marchewki. To, co istotne przy przygotowywaniu faszerowanej papryki to zadbanie o odpowiednie nawilżenie. Dlatego warto mieć przygotowany warzywny bulion.
Bezglutenowy obiad: przepis na faszerowaną paprykę wegańską
Składniki:
- 3 papryki (mogą być różne kolory)
- pół szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 cukinia
- 1 por
- 2 pomidory
- natka pietruszki
- 1 szklanka bulionu (o bulionie będzie poniżej)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- przyprawy: kurkuma, sól, pieprz, pieprz ziołowy
Przygotowanie
- Paprykom odkroić górną część i wydrążyć
- Kaszę jaglaną zalać 1,5 szklanki wody i ugotować. Można ją wcześniej uprażyć na suchej patelni
- Cukinie i pora pokroić na drobną kostkę i poddusić na oleju kokosowym razem z przyprawami
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę
- Wymieszać ugotowana kaszę z porem i cukinią i pokrojoną natką pietruszki. Farsz doprawić jeśli jest za mało słony albo pieprzny.
- Do papryk nałożyć farsz.
- Bulion: jeśli nie mamy ugotowanego bulionu warzywnego można użyć bulionu warzywnego w kostce lub proszku. Jedna, bardzo ważna sprawa: uważnie czytać skład! Ja kupuję bulion ekologiczny w kostkach albo w proszku, gdzie w składzie są wyłącznie sól i suszone warzywa. W składzie kostek nie powinno być także oleju palmowego! Przygotowujemy 1 szklankę bulionu zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym. Do każdej nalewamy po kilka łyżek bulionu. Resztę buliony wlewamy na dno naczynia. Do papryk, na farsz wkładamy pokrojone w kostkę pomidory. Oczywiście mogliśmy też dodać je do farszu. Papryki przykrywamy „czapeczkami”.
- Pieczemy całość około 30 – 40 minut w 180 stopniach w zamkniętym naczyniu. Na ostatnie 10 minut można otworzyć naczynie, żeby papryki nieco się podpiekły, ale nie jest to konieczne.