Bułki bezglutenowe to ciężkie zadanie, szczególnie jeśli nie chce się korzystać z gotowych mieszanek do pieczenia. Opracowanie własnej, uniwersalnej mieszanki bezglutenowej jest dość trudne, z kilku powodów: mąki mają różne właściwości, są różnie mielone (drobniej lub grubiej) itd. O mąkach bezglutenowych sporo pisałam tutaj, można zajrzeć. Tymczasem przepis na bezglutenowe bułki drożdżowe. Ciasto wymaga pewnej cierpliwości, ale da się zrobić:)

Bułki bezglutenowe drożdżowe – składniki

Zaczyn:

  • 50 gram świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki mleka sojowego (lub innego roślinnego)
  • szczypta cukru
  • łyżka mąki ryżowej

Ciasto

  • przygotowany zaczyn
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • szklanka ciepłej wody
  • 1/2 szklanki oleju kosowego lub innego
  • puszka cieciorki + 1/3 szklanki dowolnego oleju + odrobina wody
  • łyżeczka soli

Bułki bezglutenowe drożdżowe – przygotowanie zaczynu

  1. Mleko roślinne delikatnie podgrzać.
  2. W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier i mąkę, wymieszać
  3. Zaczyn pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. proponuję zrobić to od razu w misce w której będziemy wyrabiać ciasto bo zczzyn rośnie dość spory. Trzeba poczekać około 1/2 godziny.

Bułki bezglutenowe drożdżowe – przygotowanie ciasta

  1. Do zaczynu dodać mieszankę mąk, zostawiając trochę mąki gryczanej i olej kokosowy
  2. Zacząć wyrabiać ciasto dodając powoli wodę. Ja wyrabiałam w maszynie z mieszadłem w kształcie haka.
  3. Zostawić na około 1 h do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  4. Zmiksować cieciorkę z olejem i odrobiną wody.
  5. Masę z cieciorki dodać do masy, ponownie wyrobić, zostawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
  6. Jeśli masa jest zbyt rzadka żeby robić z niej bułeczki dodać więcej mąki gryczanej. Masa nie powinna być mocno zbita i twarda.
  7. Z masy odrywać po kawałku ciasta, formować bułeczki, naciąć i zostawić na blasze jeszcze przez około 1/2 h do wyrośnięcia, najlepiej przykrywając czystą ściereczką.
  8. Piec około pół godziny w 200 stopniach z termoobiegiem.
  9. Ważne! Bułeczki (jak to pieczywo bezglutenowe) najlepsze są na świeżo, lekko ciepłe. Jeśli nie planujemy ich zjeść od razu warto część zamrozić a potem odpiekać w miarę potrzeb.

Smacznego!