Ciasto bez pieczenia to coś, co tygryski które z pieczeniem są na bakier lubią najbardziej. Zakalec się nie zrobi, piekarnik nie jest potrzebny – wszystko pysznie. Poniżej przepis na trzy warstwowe, wegańskie ciasto z masy ryżowej, na spodzie gryczanym z galaretką z jabłek.

Składniki:

spód do ciasta:

  • pół szklanki płatków gryczanych
  • 1/2 szklanki poppingu z prosa
  • 1 banan
  • pół tabliczki czekolady gorzkiej, bez mleka

Masa ryżowa:

  • 1 szklanka ryżu + dwie szklanki wody
  • 200 gram namoczonych przez noc orzechów nerkowca
  • 1/4 szklanki cukru lub trochę mniej ksylitolu
  • aromat waniliowy

Galaretka

  • 300 ml prażonych jabłek
  • 2 wegańskie galaretki (ja użyłam pomarańczowych marki Amylon na bazie agaru)

Przygotowanie:

  • Płatki gryczane, popping zmiksować z bananem i roztopioną czekoladą w malakserze. Wyłożyć na spód formy
  • Ryż ugotować, zmiksować z namoczonymi nerkowcami, cukrem, aromatem. Przestudzić i wyłożyć na spód
  • Galaretki rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody i dodać do gotujących się jabłek. Chwilę pogotować, przestudzić, wyłożyć na górę ciasta.

Całość schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego