„Mamo, te ciastka są pycha!” Większej rekomendacji nie trzeba – jak młody zareagował z entuzjazmem to Wam też posmakują. Ciastka z dyni, które pachną cynamonem skuszą każdego. Mają piękny kolor, są mięciutkie i pyszne. Trudno o bardziej jesienne ciasteczka:)

Cynamonowe ciastka z dyni – składniki

  • szklanka puree z dyni
  • pół szklanki orzechów włoskich (lub migdałów, orzechów laskowych. Przy alergii na orzechy mogą być pestki słonecznika)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru lub ksylitolu
  • aromat waniliowy
  • cynamon 2 łyżeczki
  • 1 szklanka (i ew. pół) mąki ryżowej
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
  • garść nasion słonecznika
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • pół szklanki prosa ekspandowanego. Jeśli nie masz w domu – dodaj inne ziarno ekspandowane np. amarantus lub więcej mąki.

Co to jest ziarno ekspandowane?

Jest to ziarno w formie poppingu – czyli takie jak popularny kiedyś dmuchany ryż. Możesz kupić ekspancowane jagły (proso), amarantus, grykę. Dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością, w Rossmannie, w marketach np. firmy Dobra Kaloria.

Cynamonowe ciastka z dyni – przygotowanie

  1. Jak ugotować dynię?

Puree z dyni: to nic innego jak ugotowana i zmiksowana dynia hokkaido. Jak ugotować dynię? Dynię hokkaido wystarczy przekroić, wydrążyć środek, a pozostałą część pokroić na kawałki i ugotować w niewickiej ilości wody (około 20-30 minut). Po zmiksowaniu mamy puree z dyni, które można wykorzystać jako bazę do zupy lub kotlecików.

2.  Orzechy zmielić w młynku na bardzo drobno. Wymieszać z cukrem, cynamonem, aromatem waniliowym i olejem kokosowym.

3. Dodać puree z dyni, wymieszać.

4. Dodać mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać.

5. Dodać proso ekspandowane i nasiona słonecznika, wymieszać.

Kleić kulki wielkości orzechów włoskich, i rozpłaszczone układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Po wystudzeniu można polać je roztopioną czekoladą.