Czekoladowa babka bezglutenowa może być hitem tegorocznej Wielkanocy. Ale nie tylko, bo jest taka smaczna, że można robić ją bez okazji. Wilgotna, łatwa do wykonania i ładnie rośnie. Nie kruszy się, a to duży sukces przy wypiekach „bez wszystkiego”. Do dzieła!

Czekoladowa babka bezglutenowa – składniki:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki z tapioki
  • pół szklanki kakao (suchego)
  • szklanka kawy (świeżo zaparzonej, gorącej). Może być zbożowa bezglutenowa np. bezglutenowa Inka
  • szklanka cukru (albo ksylitolu)
  • 1 łyżeczk sody + 2 proszku do pieczenia
  • 3 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • 1/2 szklanki oleju
  • ubita woda po jednej puszki cieciorki  (jak ubić wodę w przepicie na bezy tutaj)
  • aromat pomarańczowy, skórka pomarańszowa

Czekoladowa babka bezglutenowa – przygotowanie

  1. Wrzucamy do miski: mąki, kakao, cukier, proszek, sodę
  2. Olej + siemię lniane miksujemy blenderem i wlewamy do suchych składników i zaczynamy mikserem mieszać ciasto.
  3. Po chwili mieszania powoli wlewamy gorącą kawę, cały czas wyrabiając ciasto. Kawa połączy się z kakao, ciasto będzie luźniejsze. Dodajemy aromat pomarańczowy i skórkę pomarańczową
  4. Na sam koniec dodajemy ubitą wodę po cieciorce i delikatnie miksujemy. Nada ona ciastu wilgotności i sprawi, że będzie lepiej rosło.
  5. Przelewamy ciasto do wysmarowanej blachy i pieczemy w temp. 180 stopni z termoobiegiem około 40-60 minut do suchego patyczka
  6. Ciasto wyciągamy z formy jak wystudzone. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy roztopioną gorzką czekoladą.

Wolisz jasną babkę? Zajrzyj tutaj!