Aby zrobić czekoladowe muffiny bezglutenowe potrzebny jest Wam ten sam przepis jak do czekoladowego ciasta. Jedyna różnica: muffiny piecze się krócej i wyszyły zdecydowanie bardziej puszyste niż ciasto (mniejsza masa mufiny). Jak zrobić czekoladowe muffiny bezglutenowe? Przeczytajcie!

Czekoladowe muffiny bezglutenowe – składniki

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 marchewki
  • pół szklanki ksylitolu
  • pół szklanki kakao
  • pół szklanki amarantusa ekspandowanego (poppingu z amarantusa, można zastąpić poppingiem z prosa)
  • pół szklanki oleju dowolnego o neutralnym smaku
  • pół szklanki ciepłego soku pożeczkowego/wiśniowego/malinowego, ew. herbaty owocowej
  • 3 łyżki mąki ryżowej (lub jaglanej)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki bg proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • esencja waniliowa 1 łyżeczka
  • wiśnie suszone (opcjonalnie), ja użyłam od Puffins.

 

Możesz też użyć wegańskiej polewy czekoladowej. Przepis: tutaj znajdziesz

Czekoladowe muffiny bezglutenowe – przygotowanie

  1. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
  2. Do misy miksera (takiego z ostrzem w kształcie litery S) dodać wszystkie składniki oprócz soku:
  • banany
  • olej
  • mąki
  • proszek + sodę
  • amarantus
  • kakao
  • ksylitol

3. Wszystko dokładnie zmiksować, a pod koniec miksowania dodać ciepły sok

4. Miksować jeszcze przez chwilę.

5. Dodać suszone wiśnie i wymieszać (opcjonalnie)

6. Ciasto przelać do papilotek i piec około 15 – 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

7. Wyjąć z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Opadną, ale to nie szkodzi

8. Można polać polewą, posypać cukrem pudrem

 

Smacznego! ps. Jeśli marzy ci się więcej wypieków: zajrzyj tutaj!