Dyniowe kluseczki kładzione to szybki sposób na wykorzystanie puree z dyni. Dynia jest bardzo dobrym składnikiem w bezglutenowych i bezmlecznych potrawach ponieważ daje masie wilgotność, której tak brakuje w przypadku bezglutenowych mąk. Takie kładzione kluseczki będą dobrym dodatkiem do gulaszu, lecza lub innego dania z sosem.

Dyniowe kluseczki kładzione  – składniki

  • Puszka ciecierzycy
  • 2 szkanki puree z dyni
  • 1 szklanka mąki ryżwoej (lub jaglanej, owsianej)
  • 3 łyżki czubate mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • pół łyżeczki soli

Dyniowe kluseczki kładzione  – składniki

  1. Ciecierzycę z puszki odsączyć i zmiksować z puree z dyni. Wodę możesz wykorzystać np. do bez

Puree z dyni: to nic innego jak ugotowana i zmiksowana dynia hokkaido. Jak ugotować dynię? Dynię hokkaido wystarczy przekroić, wydrążyć środek, a pozostałą część pokroić na kawałki i ugotować w niewickiej ilości wody (około 20-30 minut). Po zmiksowaniu mamy puree z dyni, które można wykorzystać jako bazę do zupy lub kotlecików.

2. Dodać mąki, siemię lniane i przyprawy. Wymieszać. Masa powinna być na tyle gęsta, żeby dała się formować łyżką.

3. W dużym garnku zagotować wodę. Wlać odrobinę oleju. Wkładać po kolei kluseczki, nakładając je łyżką. Polecam najpierw ugotować jedną i zobaczyć czy się nie rozpadają. Jeśli tak trzeba dodać więcej mąki z siemienia i ryżowej. Pamiętaj, że ilość mąki zależy między innymi od tego jak wodniste było puree z dyni. Przydatna porada: kluseczki mogą przykleić się do dna – odklej je delikatnie drewnianą szpatułką. Nie nakładaj zbyt wielu kluseczek na raz.

4. Jak kluseczki wypłyną gotować jeszcze chwilę, wyłowić łyżką cedzakową.

Smacznego!

Więcej przepisów z dyni? Zajrzyj tutaj!