Nie wiem dlaczego przyjęło się, że dobra zupa musi być na bulionie i długo się gotować. Ja przyznam, że najbardziej lubię zupy ekspresowe, na bazie drobno startych warzyw i suszonego, ekologicznego, wegańskiego bulionu. Jeśli macie zamrożony bulion lub rosół to można go wykorzystać. Jeśli nie to warto mieć w domu bulion „w proszku”. Jaki? I jak przygotować ekspresową zupę? Przeczytajcie!
Co usprawnia pracę w kuchni i sprawia, że skraca się przygotowanie wielu dań? Nakładka do szatkowania warzyw do maszynki do mięsa! Nie ma nic wspanialszego niż ta nakładka z tarką, która w chwilkę zetrze wszystkie warzywa – również brokuły. A drobno starte brokuły gotują się ekspresowo i nadają zupie wspaniały smak.
Składniki:
- 4 marchewki
- 1 seler
- 4 pietruszki
- 1 brokuł
- 3 szklanki bulionu
- 2 łyżki mąki ryżowej + odrobina wody i oleju na zasmażkę
Bulion. Jeden z tych składników, który warto mieć w domu. Jeśli nie mam zamrożonego bulionu to mam w domu ekologiczny, warzywny bulion w proszku. Mój ma w składzie wyłącznie suszone warzywa, sól i kurkumę. Jeśli nie macie czegoś takiego w domu, to moim zdaniem zupa wychodzi smaczna także wtedy, kiedy po prostu przyprawimy ją pieprzem, solą, liściem laurowym i lubczykiem. Wtedy zamiast bulionu dolewamy po prostu wodę.
Przygotowanie:
Marchewki, seler, pietruszki obrać i razem z brokułem zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Warzywa posolić i delikatnie podsmażyć na patelni. Podsmażone warzywa wrzucić do garnka, zalać bulionem (lub wodą). Przyprawić liściem laurowym, lubczykiem, solą i pieprzem. Gotować około 15 minut od momentu zagotowania wody.
Kiedy zupa się gotuje przygotować zasmażkę: 2 czubate łyżki mąki ryżowej wrzucić na patelnię z rozgrzanym (nie za mocno) olejem. Cały czas mieszając (najlepiej drewnianą szpatułką) rozprowadzić mąkę, żeby nie było gródek. Następnie dolewamy na patelnię po trochu gotującej się zupy i cały czas rozprowadzamy w niej zasmażkę.
Rada: jeśli macie problem z grudkami i mimo mieszania nie chcą się rozprowadzić to można przelać całość do wysokiego naczynia i pomóc sobie mikserem;)
Zasmażkę dolewamy do zupy i gotujemy jeszcze 5 minut. Gotowe!
A może macie ochotę na zupę dyniową? Przepis znajdziecie tutaj!