Ekspresowe placuszki z chia to konkurent dla kanapek. Czas wykonania: ekspresowo. Sprzątanie: niewiele. Smak: dodatki o jakich marzysz. na słodko, na słono, z owocami, z kawiorem (np. z alg)… No i samo zdrowie. Jak zrobić? Przepis podstawowy.
Składniki
- 4 łyżki chia
- 3/4 szklanki mleka roślinnego dowolnego. Jeśli placuszki mają być wytrawne pamiętaj, żeby dodać mleko o niesłodkim smaku, np. sojowe
- 5 czubatych łyżek mąki gryczanej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
- tłuszcz do smażenia ( u mnie olej kokosowy)
- opcjonalnie: banan lub ksylitol
Przygotowanie:
- Chia zmiksować z mlekiem roślinnym i zostawić na 10 minut.
- Dodać mąki i proszek, wymieszać.
- Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, jak gęste ciasto na naleśniki. Jeśli wydaje się za rzadkie – dodać mąki gryczanej.
- Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, przewracać dopiero jak z jednej strony się już zarumienią.
- Mi nawet bardziej smakowały na zimno. Placki mają dość neutralny smak (żeby nie powiedzieć, że są prawie bez smaku). Ale to celowo, bo sekret tkwi w dodatkach. Możesz użyć ich zamiast placków ziemniaczanych z sosem, możesz zjeść z owocami i syropem klonowym (tak jak ja), albo z czym masz ochotę.
Smacznego!
Inne placuszki chodzą ci po głowie? Spojrzyj tutaj!
3/4 szklanki czy 3 lub 4? W tej pierwszej wersji wyszło zdecydowanie za gęste, ale 4 szklanki to strasznie dużo