Jak przechowywać probiotyki? Probiotyk przed czy po posiłku? Gdzie kupować probiotyki? No i czy probiotyk trzeba trzymać w lodówce? Te pytania tylko z pozoru wydają się mało istotne. Wyobraź sobie, że wiesz już jaki probiotyk wybrać. Być może pomógł ci ten lub ten artykuł. Co dalej?

Gdzie kupować probiotyk i jak przewozić probiotyk?

Tutaj niestety zła informacja – nawet jeśli Ty dowiesz się jak prawidłowo przechowywać probiotyk nie oznacza to, że taką wiedzę posiadają także osoby zajmujące się sprzedażą probiotyków. Oczywiście, producenci i apteki raczej wiedzą, że bakterie probiotyczne są bardzo wrażliwe na zbyt wysokie i zbyt niskie temperatury. Ale już hurtownicy i dostawcy czasami lekceważą te zalecenia.

Wiele razy wysyłacie do mnie zapytania o konkretny preparat podając linki do różnych sklepów internetowych, czasami zagranicznych. O ile jestem w stanie pomóc Wam ocenić skład probiotyku o tyle nie wiem nic na temat tego w jakich warunkach dany preparat jest przechowywany i transportowany.

Nagrzane wnętrza samochodów dostawczych, nagłe skoki temperatur, nieklimatyzowane magazyny – cóż, to wszystko może „wykończyć” nawet najlepszy probiotyk. Po prostu żywe bakterie zamknięte w kapsułce czy płynie nie przetrwają.

Za chwilę dojdziemy do tego czy probiotyk należy przechowywać w lodówce. Na razie skupmy się na kwestii nienarażania go na zbyt wysokie i zbyt niskie temperatury. A to może przytrafić się zarówno w domu (zwłaszcza teraz, w czasie upałów) w podróży jak i niestety już zanim probiotyk trafi do naszych rąk.

Gdzie kupić probiotyk?

  • Najlepiej w aptece. Jako, że trudno zweryfikować w jaki sposób przechowywane i transportowane są preparaty probiotyczne lepiej kupuj je w aptekach niż w zwykłych sklepach. Leki i suplementy dostarczane do aptek zdecydowanie częściej przewożone są z zachowaniem tzw. ciągu chłodniczego, a magazyny aptek muszą spełniać więcej warunków dotyczących temperatury niż zaplecza sklepików.
  • Jeśli kupujesz w aptece internetowej dodaj informację, że prosisz o zapakowanie preparatu wraz w kładem chłodzącym. O wkład chłodzący zadbaj także podczas podróży. Warto w ten sposób zabezpieczyć wszystkie leki.
  • Nie zamawiaj probiotyków w czwartek albo w piątek – istnieje duża szansa, że na weekend paczka utknie w magazynie firmy kurierskiej.

Co to jest wkład chłodzący?

Wkłady chłodzące mogą być bardzo różne. Dostępne są w sklepach ze sprzętem AGD jako wkłady do przenośnych lodówek. Z powodzeniem jednak można użyć zamienników, a nawet wykorzystać domowe sposoby na przygotowanie takiego wkładu.

  • Z apteki: możesz kupić w aptece specjalne kompresy chłodzące. Po zamrożeniu zapakuj je razem z probiotykiem i innymi lekami.
  • Butelka z zamrożoną wodą owinięta w ściereczkę. Najprostsza metoda na przewiezienie pakunku w chłodnych warunkach. Zmrożoną butelkę owijamy w ściereczkę kuchenną i umieszczamy w torbie termcznej. Wkładamy tam również zamknięte opakowania z lekami. Dla ochrony przed wodą mogą być zawinięte w folię.

Czy probiotyk trzeba przechowywać w lodówce?

Nie trzeba, ale można. Ale niektóre to trzeba. Ale nie wszystkie. A jak już trzeba to nie na drzwiach lodówki gdzie jest narażony na wahania temperatur, ale w jej głębi… nie pomogłam, prawda? Dlatego, że nie ma jednej odpowiedzi na to pytanie. Faktem jest, że bakterie probiotyczne są bardzo wrażliwe na zbyt wysokie oraz zbyt niskie temperatury. Ale obecne technologie pozwalają na zachowanie żywotności bakterii i stabilizację preparatów probiotycznych nawet w temperaturze pokojowej. No i sama bakteria, aby uznać ją za probiotyczną musi wykazywać się pewną wytrzymałością i stabilnością, czyli nie tracić swoich właściwości w trudnych warunkach.

Co to znaczy „temperatura pokojowa”? Większość leków i suplementów zawiera informację, aby przechowywać je w zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej, czyli między 15 a 25 stopni.

Dlatego probiotyki powinny być więc przechowywane tak jak nakazuje ich producent. Uważne przeczytanie ulotki pozwoli na bezpieczne przechowywanie suplementu. Należy jednak zastosować się do kilku ważnych rad:

  • Jeśli producent pozwala na przechowywanie probiotyku w temperaturze pokojowej pamiętaj, aby wybrać zacienione, chłodne miejsce.
  • W czasie upałów jeśli temperatura w domu jest wyższa niż 25 stopni przechowuj je z wkładem chłodzącym.
  • Nie narażaj preparatów na nagłe zmiany temperatur. Przykład?

 

Zdarzało mi się trzymać probiotyki w zamkniętym opakowaniu na ekspresie do kawy – żeby o nich pamiętać. Dopiero po jakimś czasie przyjaciółka uświadomiła mnie, że podczas przygotowywania kawy ekspres się nagrzewa, co nie działa najlepiej na leki i suplementy. Probiotyki wróciły do szuflady a nad ekspresem zawisła kartka przypominająca o nich.

  • Jeśli producent zaleca przechowywanie probiotyku w lodówce to schowaj go raczej w głębi niż na drzwiach lodówki. Będzie mniej narażony na wahania temperatur.

Kiedy przyjmować probiotyki – przed czy po posiłku?

Na koniec informacja praktyczna. Wiadomo, że polem do działania dla probiotyków są jelita. A od jamy ustnej do jelit daleka droga. Już na etapie zaklasyfikowania szczepu jako probiotynczego należy wykazać, że ma on zdolność przetrwania podróży przez układ pokarmowy, czyli jest między innymi odporny na działanie kwasu żołądkowego czy enzymów trawiennych. Aby nieco pomóc w przyswajaniu się probiotyków i ułatwić dobrym bakteriom dotarcie do jelit należy przyjmować probiotyki wraz z posiłkiem lub 30 minut przed nim, co zostało udowodnione w badaniach in vitro. Co ciekawe, warto aby taki posiłek był bogaty w tłuszcze. Nie ma natomiast znaczenia, czy będzie to śniadanie obiad czy kolacja. Chyba, że przyjmujemy probiotyki jako osłona dla antybiotykoterapii. Wówczas musimy zadbać aby odstęp między antybiotykiem a probiotykiem był jak największy.

Przeczytaj także:

Skuteczna probiotykoterapia – 5 błędów i 5 ważnych zasad

Probiotykoterapia przy antybiotyku – wszystko co musisz wiedzieć. 

 

Więcej na temat probiotykoterapii przy antybiotykoterapii przeczytasz tutaj.