Jesienny tort czekoladowy bezglutenowy, wegański

Jesienny tort czekoladowy bezglutenowy można oczywiście zrobić o każdej porze roku i udekorować np. letnimi owocami.
Przyznajcie jednak, że w jesiennych szatach prezentuje się pięknie. A jak go zrobić? Szybko! W jednej misce. A jak ma się już urządzenie wielofunkcyjne (takie z tarką i do mieszania) to już w ogóle zajmie 10 minut + czas pieczenia.

Składniki na tort czekoladowy bezglutenowy

Składniki są podane na jedną, standardową okrągłą blaszkę z tym, że wychodzi on dość niski. Można podwoić ilość składników, upiec dwa blaty i przełożyć np dżemem wiśniowym.

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 marchewki
  • pół szklanki ksylitolu
  • pół szklanki kakao
  • pół szklanki amarantusa ekspandowanego (poppingu z amarantusa, można zastąpić poppingiem z prosa)
  • pół szklanki oleju dowolnego o neutralnym smaku
  • pół szklanki ciepłego soku pożeczkowego/wiśniowego/malinowego, ew. herbaty owocowej
  • 3 łyżki mąki ryżowej (lub jaglanej)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki bg proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • esencja waniliowa 1 łyżeczka
  • wiśnie suszone (opcjonalnie), ja użyłam od Puffins.
  • dżem wiśniowy lub wiśnie w syropie

Do ozdoby:

  • dowolne owoce i orzechy. W jesiennej wersji np. figi, miechunka

Wegańska polewa czekoladowa: tutaj znajdziesz

 

Tort czekoladowy bezglutenowy – przygotowanie

  1. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
  2. Do misy miksera (takiego z ostrzem w kształcie litery S) dodać wszystkie składniki oprócz soku, dżemu i tych do ozdoby, czyli:
  • banany
  • olej
  • mąki
  • proszek + sodę
  • amarantus
  • kakao
  • ksylitol

3. Wszystko dokładnie zmiksować, a pod koniec miksowania dodać ciepły sok

4. Miksować jeszcze przez chwilę.

5. Dodać suszone wiśnie i wymieszać (opcjonalnie)

6. Ciasto przelać do okrągłej blaszki wysmarowanej np olejem kokosowym albo wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temp. 180 stopni. Jeśli porcja była podwójna to dłużej.

7. Wyjąć z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Ciasto opadnie, to nie szkodzi

8. Na ciasto wykładamy dżem wiśniowy.

9. Zrobić polewę z tego przepisu i wylać na przestudzone ciasto (na ten dżem). Włożyć do lodówki do wystudzenia.

10. Ozdobić i jeść:)

Smacznego!

Podobne wpisy

domowy syrop

Domowy syrop na odporność – najlepsze przepisy 

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.