Jesienny tort czekoladowy bezglutenowy można oczywiście zrobić o każdej porze roku i udekorować np. letnimi owocami.
Przyznajcie jednak, że w jesiennych szatach prezentuje się pięknie. A jak go zrobić? Szybko! W jednej misce. A jak ma się już urządzenie wielofunkcyjne (takie z tarką i do mieszania) to już w ogóle zajmie 10 minut + czas pieczenia.
Składniki na tort czekoladowy bezglutenowy
Składniki są podane na jedną, standardową okrągłą blaszkę z tym, że wychodzi on dość niski. Można podwoić ilość składników, upiec dwa blaty i przełożyć np dżemem wiśniowym.
- 2 dojrzałe banany
- 2 marchewki
- pół szklanki ksylitolu
- pół szklanki kakao
- pół szklanki amarantusa ekspandowanego (poppingu z amarantusa, można zastąpić poppingiem z prosa)
- pół szklanki oleju dowolnego o neutralnym smaku
- pół szklanki ciepłego soku pożeczkowego/wiśniowego/malinowego, ew. herbaty owocowej
- 3 łyżki mąki ryżowej (lub jaglanej)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki bg proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- esencja waniliowa 1 łyżeczka
- wiśnie suszone (opcjonalnie), ja użyłam od Puffins.
- dżem wiśniowy lub wiśnie w syropie
Do ozdoby:
- dowolne owoce i orzechy. W jesiennej wersji np. figi, miechunka
Wegańska polewa czekoladowa: tutaj znajdziesz
Tort czekoladowy bezglutenowy – przygotowanie
- Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- Do misy miksera (takiego z ostrzem w kształcie litery S) dodać wszystkie składniki oprócz soku, dżemu i tych do ozdoby, czyli:
- banany
- olej
- mąki
- proszek + sodę
- amarantus
- kakao
- ksylitol
3. Wszystko dokładnie zmiksować, a pod koniec miksowania dodać ciepły sok
4. Miksować jeszcze przez chwilę.
5. Dodać suszone wiśnie i wymieszać (opcjonalnie)
6. Ciasto przelać do okrągłej blaszki wysmarowanej np olejem kokosowym albo wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temp. 180 stopni. Jeśli porcja była podwójna to dłużej.
7. Wyjąć z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Ciasto opadnie, to nie szkodzi
8. Na ciasto wykładamy dżem wiśniowy.
9. Zrobić polewę z tego przepisu i wylać na przestudzone ciasto (na ten dżem). Włożyć do lodówki do wystudzenia.
10. Ozdobić i jeść:)
Smacznego!