Szybkie, bezglutenowe i bezmleczne danie, które wykorzystałam w trakcie testowania aplikacji Kcalmar. Robi się je pół godziny. Przepis podany jest na dwie porcje.
Makaron bezglutenowy z bakłażanem – składniki na dwie porcje
- 1 bakłażan
- 200 gram passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- świeża bazylia
- 2 szklanki makaronu bezglutenowego (ja użyłam kukurydzianego, może być gryczany)
- sól, pieprz, pół łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- coś zielonego: natka pietruszki/kolendra/szczypiorek
- płatki drożdżowe (opcjonalnie, 2 łyżki)
Makaron bezglutenowy z bakłażanem – przygotowanie
- Bakłażana (ze skórką) pokroić na drobną kostkę. Podsypać solą i zostawić na około 10 minut.
- Bakłażana odsączyć (jeśli zebrała się woda) i podsmażyć na oliwie. Bakłażan „pije” dużo tłuszczu, jednak aby danie nie było zbyt ciężkostrawne polecam nie dodawać dużo więcej tłuszczu, tylko często mieszać.
- Kiedy bakłażan jest już lekko podsmażony dodajemy passatę pomidorową, pieprz, cukier i pokrojony drobno czosnek. Wszystko razem dusimy około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Można podlać odrobiną wody. Pod koniec dodajemy (opcjonalnie) płatki drożdżowe.
- Makaron gotujemy zgodnie z informacja na opakowaniu
- Na koniec dodajemy zioła i mieszamy sos z makaronem.
ps. Wiem, że zdjęcie nie jest najlepsze, ale tak jak pisałam: potrawy przygotowywane na potrzeby testu KcalMar robię szybciej, bo przygotowuję całe menu, żeby poznać rzeczywisty czas ich przyrządzenia i nie mam jak zrobić profesjonalnych zdjęć:)