Ten przepis traktuję jako przebłysk geniuszu. I przypadku. Robiąc ciasto i szukając intensywnie czegoś, co w konsystencji będzie przypominało żółtko stworzyłam bazę do sosu, który doskonale sprawdzi się do szparagów. Jak wiadomo klasyczny sos zawiera masło i żółtko, co raczej nie jest wskazane na diecie eliminacyjnej. Zaś ten wegański sos do szparagów składa się z… cieciorki! I, o dziwo, na prawdę dobrze to razem gra!
Składniki na wegański sos do szparagów:
- pół puszki cieciorki (odsączonej)
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki oleju kokosowego-tutaj polecam rafinowany, który nie ma smaku. Jeśli użyjemy nierafinowanego sos będzie miał posmak kokosa
- sól, pieprz, 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować blenderem.