Wytrawne muffiny na hummusie robię wtedy, kiedy wpadnę w szał zakupowy w Lidlu i nakupię za dużo hummusu. Dodatkowo mam też tendencję do kolekcjonowania pasztetów warzywnych Primaviki. Kiedy moje zapasy są już zbyt duże, a na kanapki nie chcę i nie mogę patrzeć stosuję sprytną zasadę, że przecież wszystko da się zamienić w muffinki.
Składniki na wytrawne muffiny z hummusem
- słoik hummusu
- pół szklanki zielonego, mrożonego groszku + cebulka
- olej do smażenia
- kisiel z jednej łyżki siemienia lnianego (czubata łyżka siemienia zmiksowana z gorącą wodą)
- 3-4 łyżki mąki ryżowej lub innej bezglutenowej
- sól, pieprz rozmaryn, czosnek
Przygotowanie:
Hummus mieszamy z kisielem z siemienia lnianego, dodajemy mąkę i przyprawy. Na patelni smażymy cebulkę, czosnek i zielony groszek, wrzucamy do masy i mieszamy ponownie. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem. Foremki dobrze jest wysmarować tłuszczem, bo muffinki przywierają.
Składniki na wytrawne muffiny z pasztetem i suszonymi pomidorami
- słoik pasztetu z cieciorki
- kilka suszonych pomidorów z zalewy + cebulka
- olej do smażenia
- kisiel z jednej łyżki siemienia lnianego (czubata łyżka siemienia zmiksowana z gorącą wodą)
- 3-4 łyżki mąki ryżowej lub innej bezglutenowej
- sól, pieprz rozmaryn, czosnek
Przygotowanie:
Pasztet mieszamy z kisielem z siemienia lnianego, dodajemy mąkę i przyprawy. Na patelni smażymy cebulkę, czosnek i pomidory pokrojone w kostkę, wrzucamy do masy i mieszamy ponownie. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem. Foremki dobrze jest wysmarować tłuszczem, bo muffinki przywierają.