Zupa dyniowa – wegańska, z masłem sezamowym. 30 minut

Zupa dyniowa stała się ostatnio mocno obecna na blogach kulinarnych. Nie wiem jak przekłada się to na polskie stoły, ale u mnie jesienią to stała pozycja w menu. Zupa dyniowa ma same zalety: jest wegańska, sycąca, szybko się ją robi. Można przygotować ją na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Ja proponuję zupę dyniową z tahini i mlekiem kokosowym. Tahini i sezam jako posypka to świetne źródło wapnia. Gotujcie!

Zupa dyniowa – składniki

  • jedna dynia Hokkaido. Dynia hokkaido jest mała, pomarańczowa i ma  ogromną zaletę – nie trzeba jej obierać!
  • pół dużego selera lub jeden mały seler
  • pół puszki mleka kokosowego
  • 2 duże łyżki masła sezamowego. Ja używam  z syropem z agawy firmy Primavika. Można zamiast tego użyć tahini. Dzięki dodatkowi sezamu zupa będzie miała ciekawy smak i do tego stanie się cennym źródłem wapnia. O znaczeniu sezamu na diecie bezmlecznej pisałam w artykule o źródłach wapnia.
  • sok z połowy cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir suszony (około 1 płaskiej łyżeczki)
  • do posypania: czarny sezam lub: nasiona dyni, słoneczka, popping z amarantusa lub zaproponowana tutaj mieszanka nasion bogatych w wapń

Zupa dyniowa – przygotowanie

  • Dynię pokroić na ćwiartki, wyjąć środek, pokroić na części.
  • Seler obrać, pokroić na części
  • Warzywa wrzucić do garnka i zalać wodę do około 3/4 wysokości, tak, żeby prawie całe warzywa były przykryte. Dusić około 20 minut co jakiś czas mieszając. Dynia powinna się delikatnie rozpadać, seler zmięknąć.
  • Mleko kokosowe wlać do rondelka. Dołożyć do niego tahini i przyprawy. Wszystko razem zagotować.
  • Podduszone warzywa wrzucić do blendera. Dodać mleko kokosowe z przyprawami i sok z cytryny. Trochę mleka kokosowego z przyprawami można zostawić i zredukować (odparować) aż powstanie gęsty sos. Można nim ozdobić zupę. Ale nie jest to konieczne:)
  • Wszystko razem dokładnie zmiksować. Jeśli zupa wydaje nam się za gęsta można dodać trochę gorącej wody.
  • Spróbować i jeśli jest za mało słona lub pieprzna to doprawić do smaku.
  • Po przelaniu na talerze posypać nasionami.

A tutaj znajdziesz inny przepis na zupę dyniową oraz na dyniowe nuggetsy!

Podobne wpisy

domowy syrop

Domowy syrop na odporność – najlepsze przepisy 

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

2 thoughts on “Zupa dyniowa – wegańska, z masłem sezamowym. 30 minut”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.