Zupa kokosowa w 15 minut – bez glutenu, mleka.

Kiedy Goście już dzwonią do drzwi… Kiedy w  drodze z pracy MARZYSZ o czymś gorącym, aromatycznym i sycącym, a na myśl o gotowaniu masz drgawki… Kiedy jesteś na diecie bez glutenu, bez mleka i kupienie „gotowca” w osiedlowym sklepiku jest mało wykonalne… wtedy właśnie sięgasz po przepis na szybką zupę kokosową.

Będąc na diecie eliminacyjnej kilka rzeczy ZAWSZE warto mieć w domu. Jest to między innymi mleko kokosowe, a także pasta curry, liście kaffiru, trochę podstawowych przypraw. Przepis jest z kurczakiem, ale może być także z wołowiną albo, jeśli ktoś woli vege – z tofu. Zupę robiłam z zegarkiem w ręku, wyszło 15 minut. Do dzieła!

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 1 pierś kurczaka lub kawałek wołowiny lub kostka tofu
  • puszka mleka kokosowego lub szklanka mleka kokosowego z kartonu
  • Przyprawy: zielona pasta curry, kilka liści kaffiru, kolendra, sos sojowy, opcjonalnie ostra paryka lub pasta z ostrej papryki
  • skórka otarta z połowy cytryny i sok z połowy cytryny (lub limonki)
  • olej kokosowy do smażenia
  • ugotowany makaron ryżowy
  • Różne zielone warzywa: tutaj mała kapusta rzymska, szczypiorek, rukola. Może być także kolendra lub inne zielone dodatki.

Pierś kurczaka kroimy na małe kawałki i marynujemy w łyżce pasty curry i łyżce sosu sojowego bezglutenowego. W idealnym świecie robimy to dzień wcześniej, w realnym świecie robimy to zaraz przed przygotowaniem zupy. Nie szkodzi, i tak będzie smaczna:)

Marchewki obieramy i ścieramy na tarce. Jeśli ktoś dysponuje mrożonymi paskami włoszczyzny też będzie ok.

Na oleju kokosowym podsmażamy kurczaka, a jak już się przyrumieni to dorzucamy marchewkę. Smażymy jeszcze przez chwilę, a następnie dolewamy mleko kokosowe i dodajemy 4 pokruszone liście kaffiru.  Można dodać więcej pasty curry, soli, sosu sojowego lub ostrej papryki. Wszystko zależy od tego jak ostrą chcemy mieć zupę. Całość podduszamy chwilę w mleku kokosowym aż się zagotuje.

Zawartość patelni przekładamy do garnka i dolewamy 1-1,5 szklanki wody. Dorzucamy skórkę z cytryny i sok z cytryny (może być też limonka). Zagotowujemy i próbujemy. Jeśli brakuje jakichś przypraw należy dosypać. Całość powinna gotować się około 5 minut.

Zdejmujemy garnek z gazu i dorzucamy pokrojone zielone warzywa. Nie gotujemy!

Pozostaje nałożyć do misek makaron ryżowy i nalać zupę. Smacznego!

A może zupa dyniowa? Przepis znajdziesz tutaj!

Podobne wpisy

domowy syrop

Domowy syrop na odporność – najlepsze przepisy 

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.