Agar to substancja żelująca wytwarzana z krasnorostów (roślin). Jest bezbarwna i bezzapachowa. Uznawana za wegański zamiennik żelatyny. Najczęściej występuje w postaci proszku, granulatu, pasków lub przeźroczystych płatów. Coraz częściej w marketach można spotkać np. galaretki z agarem zamiast żelatyny. Można go także kupić jako samodzielny produkt w sklepach ze zdrową żywnością. Dlaczego warto go używać zamiast żelatyny i co musisz o nim wiedzieć?

Agar na diecie

Agar jest uznawany za bardzo dobry składnik diety odchudzającej. Po pierwsze nie zawiera żadnych kalorii. Po drugie w zimnej wodzie pęcznieje i ma właściwości przeczyszczające jelita. W gorącej wodzie natomiast agar rozpuszcza się, żeby potem stężeć jak galaretka. W skład agaru wchodzą: polisacharydy, błonnik, jod, witamina K, E, B6, kwas foliowy.

Zastosowanie agaru w kuchni

Stosuje się go jako substancję żelującą do wytwarzania różnego rodzaju galaretek. Może być też dodatkiem do domowych przetworów owocowych.

Ciekawostka: Jako dodatek do żywności oznaczany jest symbolem E406

Dlaczego agar  zamiast żelatyny? Po pierwsze jest to produkt wegański, co już samo w sobie stanowi wartość. Jest jednak jeszcze jeden powód: agar agar nie ma smaku ani zapachu. Bardzo wiele osób nie lubi zapachu żelatyny wieprzowej. Gotowe galaretki często mają dużo dodatków smakowych i zapachowych aby ten zapach stłumić. Agar nie ma żadnego smaku ani zapachu.

Sposób użycia agaru

Agar należy rozpuszczać w płynach: w wodzie, wywarach warzywnych, sokach, mleku.  Najpierw należy namoczyć go w niewielkiej ilości zimniej wody żeby spęczniał.  Dotyczy to przede wszystkim agaru w płatkach. Nie trzeba zostawiać go na długo – zaledwie kilka minut. Tak przygotowany agar dodaje się bezpośrednio do gotującego się płynu, zagotowuje i zostawia do stężenia. Istotną informacją jest to, że podczas tężenia nie powinno się mieszać płynu ani ruszać naczyniem, gdyż spowoduje to rozdzielenie się agaru od wody. W tym jest on nieco trudniejszy do przygotowania od galaretki na bazie żelatyny.

Ciekawostka: płynem z agarem można zalewać owoce i warzywa, jednak niektóre z nich mogą spowodować, że galaretka się nie zetnie. Są to brzoskwinie, kiwi, mango, papaja, ananas, figa i szpinak.

Jakie proporcje na galaretkę z agaru?

Proporcje agaru zależą od tego jaką galaretkę chcemy otrzymać. Do delikatnej galaretki deserowej dodajemy 2 łyżeczki agaru na 1 litr płynu. Jeśli chcemy, żeby galaretka była sztywna dodajemy 3 łyżeczki agaru na 1 litr płynu. Jeśli za pierwszym razem nie uda się uzyskać pożądanej konsystencji można go podgrzewać nawet kilkukrotnie i dodać więcej agaru jeśli jest zbyt rzadka lub wody jeśli jest za gęsta.

Przepis na galaretkę z agarem? Zajrzyj tutaj! Galaretka o smaku grzańca będzie idealna!