Dieta eliminacyjna zakazane produkty. Co wyrzucić z menu

Jedną z głównych przyczyn opóźnionej alergii pokarmowej IgG zależnej jest nieprawidłowa mikroflora w jelitach i ich nadmierna przesiąkliwość. To, jakie produkty spożywamy, ma ogromne znaczenie dla stanu naszych jelit. Z kolei podczas diety eliminacyjnej warto w ogóle zrezygnować z produktów wysokoprzetworzonych. Dlaczego?

Alergia a konserwanty – osłabienie układu odpornościowego

W przypadku stwierdzonej alergii pokarmowej powinno się unikać żywności, która zawiera konserwanty. Dlaczego? Osłabiony układ odpornościowy i przesiąkliwe jelito szczególnie źle radzą sobie z chemicznymi dodatkami do jedzenia. Tego typu substancje mogą wywoływać reakcje alergiczne. Nawet jeśli dieta eliminacyjno – rotacyjna jest prowadzona prawidłowo, to spożywając żywność pełną barwników i konserwantów może nie następować poprawa stanu zdrowia.

Jakie znaczenie w alergii pokarmowej IgG zależnej mają jelita? Przeczytasz tutaj

Żywność wysokoprzetworzona pełna ukrytych alergenów

Gotowe dania, sosy z torebek i słoików, głęboko mrożone pierogi, produkty garmażeryjne – to wszystko ułatwia życie, ale niestety kryje w sobie wiele potencjalnych pułapek. To, że tego typu żywność jest mniej wartościowa od takiej przygotowanej samodzielnie od podstaw jest oczywiste, ale dla alergika ważny jest jeszcze jeden aspekt – skład. W daniach gotowych i wysokoprzetworzonych lista składników jest często bardzo długa i mała szansa, że nie znajdzie się na niej gluten (na przykład pod postacią białka roślinnego), mleko (na przykład jako serwatka) czy jajka (np. jako susz jajeczny).

Pod jakimi nazwami mogą kryć się alergeny? Przeczytasz tutaj!

Dieta eliminacyjna zakazane produkty

Oprócz produktów, które wskazały wyniki badań na alergię IgG zależną (o badaniach przeczytasz tutaj) warto zrezygnować z:

  • żywności, która ma w składzie barwniki i konserwanty. Nawyk czytania składów jest niezbędny, żeby wybierać dobre produkty
  • dań gotowych i garmażeryjnych jeśli: nie mamy dostępu do ich składu, skład zawiera alergeny w jakiejkolwiek formie, w składzie znajdują się substancje chemiczne takie jak konserwanty czy barwniki
  • dań i deserów “instant” czyli sosów i zup w proszku, puree ziemniaczanego, gotowych mieszanek przyprawowych do sałat (chyba, że zawierają wyłącznie suszone zioła i sól)
  • gazowanych napojów

Alergia a żywność ekologiczna

W przypadku alergii pokarmowej warto kupować żywność ekologiczną. Szczególnie, jeśli wyniki wykażą dużą ilość reakcji, a badania mikroflory nie wypadną najlepiej. Unikanie chemii w jedzeniu pomoże szybciej zregenerować jelita i przywrócić prawidłową mikroflorę. Szczególnie ważne jest to w przypadku dzieci, które ze względu na niższą masę ciała i wolniejszy proces pozbywania się toksyn z organizmu są bardziej wrażliwe na działanie chemicznych dodatków do żywności lub pozostałości pestycydów.

Masz wątpliwości, czy żywność BIO to nie ściema? Przeczytaj ten artykuł!

 

Zobacz więcej na moim kanale YouTube

Dowiedz się jak żyć z chorobą przewlekłą, posłuchaj rad dotyczących Twojej diety oraz zapoznaj się z najciekawszymi historiami z mojego życia!

Podobne wpisy

śniadanie bez glutenu dla dziecka

Śniadanie bez glutenu dla dziecka i dorosłego – przepisy na bezglutenowe śniadania

Czy warto kupować bio produkty? Czy żywność ekologiczna jest zdrowsza?

Ziarna ekspandowane – do czego używać, które i gdzie kupić?

Dieta bezglutenowa – co jeść? Lista na zakupy z wyjaśnieniem

2 thoughts on “Dieta eliminacyjna zakazane produkty. Co wyrzucić z menu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *