Babeczki makowe wegańskie, bez glutenu – szybka alternatywa dla makowca

Makowiec się znudził? Albo nie ma czasu robić ciasta, zawijać i piec? Znalazłam rozwiązanie, które o dziwo zamaskowało nawet tym, którzy mak ograniczają do opcji „na bułeczkach”.

Przepis jak to u mnie: szybki i prosty, bo przecież trzeba jeszcze choinkę ustroić, zapakować prezenty, pośpiewać kolędy, pójść na spacer, pograć w gry, poleżec pod kocykiem i zrobić całą masę innych, ważnych świątecznych przygotowań.

Babeczki makowe z orzechami – składniki

Spód:

  • szklanka rozdrobnionych orzechów. Dowolnych. Ja użyłam mieszanki laskowych, nerkowców i włoskich. Jeśli masz alergię na wszystkie orzechy możesz użyć ziaren dyni i słonecznika
  • szklanka poppingu z jagły, czyli prosa ekspandowanego
  • garść suszonej żurawiny
  • pół banana
  • czubata łyżka oleju kokosowego
  • aromat pomarańczowy lub skórka otarta z połówki pomarańczy

Masa:

  • pół puszki masy makowej (o drugie pół się nie martw bo zrobisz z nich makuski, czyli ekspresowe ciastka z maku)
  • ubita woda po ciecierzycy
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej lub z tapioki)
  • aromat pomarańczowy lub skórka otarta z pomarańczy

Chrupiąca orzechowa skorupka:

  • szklanka orzechów
  • 2 łyżki miodu sztucznego lub naturalnego (jeśli nie muszą być wegańskie)
  • łyżka czubata oleju kokosowego
  • skórka otarta z połówki  cytryny

Przygotowanie:

  1. Składniki na spód połącz w mikserze z ostrzem w kształcie litery S lub starannie wymieszaj rozgniatając uprzednio banana. Nałóż spód do stabilnych foremek do muffinek (nie papilotki, ale np. forma sylikonowa albo metalowa)
  2. Składniki masy delikatnie wymieszaj tak aby ubita woda po ciecierzycy z puszki rozeszła się po cieście. Masę nałóż na spody.
  3. Orzechy podgrzej z miodem i olejem kokosowym aż nieco się zrumienią, a składniki połącza. Na koniec dodaj skórkę z cytryny. Przygotowane orzechy wykładaj po łyżce na każdą babeczkę.
  4. Piecz całość około 20 minut w 180 stopniach z termoobiegiem uważając aby babeczki nie były za blisko górnej grzałki (żeby nie spalić orzechów)
  5. Wyjmować z formy PO CAŁKOWITYM WYSTUDZENIU!
  6. W babeczce powstanie takie małe zapadlisko na środku. Jeśli chcesz możesz ubić bitą śmietanę kokosową (instrukcja tutaj) i nakładać bezpośrednio przed podaniem.

ten przepis można zrobić także w formie ciasta, w blaszce na ciasto. Wówczas jednak należy podwoić ilość składników. I ciąć dopiero po wystudzeniu!

Smacznego!

 

 

Podobne wpisy

domowy syrop

Domowy syrop na odporność – najlepsze przepisy 

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.