Makowiec się znudził? Albo nie ma czasu robić ciasta, zawijać i piec? Znalazłam rozwiązanie, które o dziwo zamaskowało nawet tym, którzy mak ograniczają do opcji „na bułeczkach”.
Przepis jak to u mnie: szybki i prosty, bo przecież trzeba jeszcze choinkę ustroić, zapakować prezenty, pośpiewać kolędy, pójść na spacer, pograć w gry, poleżec pod kocykiem i zrobić całą masę innych, ważnych świątecznych przygotowań.
Babeczki makowe z orzechami – składniki
Spód:
- szklanka rozdrobnionych orzechów. Dowolnych. Ja użyłam mieszanki laskowych, nerkowców i włoskich. Jeśli masz alergię na wszystkie orzechy możesz użyć ziaren dyni i słonecznika
- szklanka poppingu z jagły, czyli prosa ekspandowanego
- garść suszonej żurawiny
- pół banana
- czubata łyżka oleju kokosowego
- aromat pomarańczowy lub skórka otarta z połówki pomarańczy
Masa:
- pół puszki masy makowej (o drugie pół się nie martw bo zrobisz z nich makuski, czyli ekspresowe ciastka z maku)
- ubita woda po ciecierzycy
- 2 łyżki kakao
- łyżka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej lub z tapioki)
- aromat pomarańczowy lub skórka otarta z pomarańczy
Chrupiąca orzechowa skorupka:
- szklanka orzechów
- 2 łyżki miodu sztucznego lub naturalnego (jeśli nie muszą być wegańskie)
- łyżka czubata oleju kokosowego
- skórka otarta z połówki cytryny
Przygotowanie:
- Składniki na spód połącz w mikserze z ostrzem w kształcie litery S lub starannie wymieszaj rozgniatając uprzednio banana. Nałóż spód do stabilnych foremek do muffinek (nie papilotki, ale np. forma sylikonowa albo metalowa)
- Składniki masy delikatnie wymieszaj tak aby ubita woda po ciecierzycy z puszki rozeszła się po cieście. Masę nałóż na spody.
- Orzechy podgrzej z miodem i olejem kokosowym aż nieco się zrumienią, a składniki połącza. Na koniec dodaj skórkę z cytryny. Przygotowane orzechy wykładaj po łyżce na każdą babeczkę.
- Piecz całość około 20 minut w 180 stopniach z termoobiegiem uważając aby babeczki nie były za blisko górnej grzałki (żeby nie spalić orzechów)
- Wyjmować z formy PO CAŁKOWITYM WYSTUDZENIU!
- W babeczce powstanie takie małe zapadlisko na środku. Jeśli chcesz możesz ubić bitą śmietanę kokosową (instrukcja tutaj) i nakładać bezpośrednio przed podaniem.
ten przepis można zrobić także w formie ciasta, w blaszce na ciasto. Wówczas jednak należy podwoić ilość składników. I ciąć dopiero po wystudzeniu!
Smacznego!