Batoniki z ziaren – bezglutenowe, za to bogate w wapń

Pisałam tutaj o znaczeniu w diecie składników bogatych w wapń. Specjalnie dla tych, którzy martwią się o niedobory, a chcą mieć pod ręką wysokowapniową przekąskę polecam szybkie batoniki. Łatwo się je robi i dobrze przechowuje.

Składniki suche:

  • 20 gram: nasion maku, nasion chia, amarantusa ekspandowanego, słonecznika
  • 40 gram sezamu
  • 8 łyżek płatków migdałowych

Składniki mokre:

  • 2 łyżki syropu daktylowego
  • 2 łyżki syropu ryżowego
  • 2 czubate łyżki ksylitolu
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Odłożyć po dwie łyżki z każdego rodzaju suchych składników i zmielić w młynku (może być do kawy) lub w rozdrabniaczu, żeby powstało coś w rodzaju mąki. Uwaga: mieląc nasiona pamiętajcie, żeby nie trzymać zbyt długo włączonego urządzenia, żeby nie spalił się silnik. Lepiej to robić pulsacyjne.
  2. Wymieszać składniki suche i mokre (zmielone ziarna, pozostałe ziarna itd).
  3. Wyłożyć blaszkę papierem, i rozprowadzić otrzymaną masę. Będzie sypka! Następnie potnij je w prostokąty

4. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmuj po wystudzeniu!

Więcej przepisów? Zajrzyj tutaj

Podobne wpisy

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

łosoś duszony w mleku kokosowym

Łosoś duszony w mleku kokosowym z curry, porem i cytryną

5 thoughts on “Batoniki z ziaren – bezglutenowe, za to bogate w wapń”

    1. Pani Marto,

      Może być też masło sezamowe jeśli córka może jeść sezam. Ewentualnie dodałabym rozgniecionego dokładnie banana, tylko wtedy batoniki lepiej przechowywać w lodówce.

      Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *