Pisałam tutaj o znaczeniu w diecie składników bogatych w wapń. Specjalnie dla tych, którzy martwią się o niedobory, a chcą mieć pod ręką wysokowapniową przekąskę polecam szybkie batoniki. Łatwo się je robi i dobrze przechowuje.

 

Składniki suche:

  • 20 gram: nasion maku, nasion chia, amarantusa ekspandowanego, słonecznika
  • 40 gram sezamu
  • 8 łyżek płatków migdałowych

Składniki mokre:

  • 2 łyżki syropu daktylowego
  • 2 łyżki syropu ryżowego
  • 2 czubate łyżki ksylitolu
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego (ja użyłam 100% orzechów od Primavika)
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Odłożyć po dwie łyżki z każdego rodzaju suchych składników i zmielić w młynku (może być do kawy) lub w rozdrabniaczu, żeby powstało coś w rodzaju mąki. Uwaga: mieląc nasiona pamiętajcie, żeby nie trzymać zbyt długo włączonego urządzenia, żeby nie spalił się silnik. Lepiej to robić pulsacyjne.

Więcej przepisów? Zajrzyj tutaj