Batoniki z ziaren – bezglutenowe, za to bogate w wapń

Pisałam tutaj o znaczeniu w diecie składników bogatych w wapń. Specjalnie dla tych, którzy martwią się o niedobory, a chcą mieć pod ręką wysokowapniową przekąskę polecam szybkie batoniki. Łatwo się je robi i dobrze przechowuje.

 

Składniki suche:

  • 20 gram: nasion maku, nasion chia, amarantusa ekspandowanego, słonecznika
  • 40 gram sezamu
  • 8 łyżek płatków migdałowych

Składniki mokre:

  • 2 łyżki syropu daktylowego
  • 2 łyżki syropu ryżowego
  • 2 czubate łyżki ksylitolu
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego (ja użyłam 100% orzechów od Primavika)
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Odłożyć po dwie łyżki z każdego rodzaju suchych składników i zmielić w młynku (może być do kawy) lub w rozdrabniaczu, żeby powstało coś w rodzaju mąki. Uwaga: mieląc nasiona pamiętajcie, żeby nie trzymać zbyt długo włączonego urządzenia, żeby nie spalił się silnik. Lepiej to robić pulsacyjne.

Więcej przepisów? Zajrzyj tutaj

 

Zobacz więcej na moim kanale YouTube

Dowiedz się jak żyć z chorobą przewlekłą, posłuchaj rad dotyczących Twojej diety oraz zapoznaj się z najciekawszymi historiami z mojego życia!

Podobne wpisy

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

łosoś duszony w mleku kokosowym

Łosoś duszony w mleku kokosowym z curry, porem i cytryną

5 thoughts on “Batoniki z ziaren – bezglutenowe, za to bogate w wapń”

    1. Pani Marto,

      Może być też masło sezamowe jeśli córka może jeść sezam. Ewentualnie dodałabym rozgniecionego dokładnie banana, tylko wtedy batoniki lepiej przechowywać w lodówce.

      Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *