Bezglutenowe ciasto do pizzy – wyzwanie nr 1. Wegański ser – wyzwanie nr 2. Bezglutenowa pizza wegańska – wyzwanie rzucone przez jedną z czytelniczek. Do tej pory się nie udawało. Dziś nadszedł czas na prezentacje przepisu! Dwa ciasta, jeden przepis na zamiennik sera w pizzy, dodatki – dowolne!

5Bezglutenowa pizza wegańska. Ciasto nr 1.

  • 2 i 1/2 szklanki mąki Doves Farm. Ja użyłam tej do wypieku chleba, ale można użyć też uniwersalnej z tej firmy. Używałam jej już do naleśników z tego przepisu. Skład mieszanki do chleba jest bardzo przyzwoity: mąka ryżowa, ziemniaczana i z tapioki oraz dodatek gumy ksantenowej.
  • 50 gramów świeżych drożdży
  • pół szklanki ciepłej wody
  • pół szklanki dowolnego, ale nie słodkiego w smaku mleka roślinnego
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oliwy

Drożdże rozpuścić z cukrem w wymieszanej wodzie z mlekiem roślinnym. Dodać oliwę i wsypać na początek 2 szklanki mąki, dodać gałkę. Zacząć wyrabiać ciasto. Jeśli zbyt mocno lepi się do rąk dodawać powoli więcej mąki. Gotowe ciasto będzie lekko lepiło się do rąk, ale da się je formować. Zostawić w piekarniku z włączonym światełkiem (lub w innym ciepłym miejscu) przykryte ściereczką na pół godziny.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posmarowanej oliwą blasze do pieczenia. Dodać sos pomidorowy, ulubione dodatki i „ser” – przepis poniżej. Piec około 20 minut w temperaturze 220 stopni.

4

Bezglutenowa pizza wegańska – przed pieczeniem

 

Bezglutenowa pizza wegańska – ciasto nr 2

  • 1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki kasztanowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 50 gramów świeżych drożdży
  • pół szklanki ciepłej wody
  • pół szklanki dowolnego, ale nie słodkiego w smaku mleka roślinnego
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oliwy

Drożdże rozpuścić z cukrem w wymieszanej wodzie z mlekiem roślinnym. Dodać oliwę i wsypać na początek 1 szklankę męki ryżowej, całą, przesianą mąkę kasztanową i ziemniaczaną, dodać gałkę. Zacząć wyrabiać ciasto. Jeśli zbyt mocno lepi się do rąk dodawać powoli więcej mąki ryżowej. Gotowe ciasto będzie lekko lepiło się do rąk, będzie pękało, ale da się je formować. Zostawić w piekarniku z włączonym światełkiem (lub w innym ciepłym miejscu) przykryte ściereczką na pół godziny.

Ja zrobiłam z tej porcji 5 małych pizz. Plusem tego ciasta jest bardzo neutralny smak. Ciasta do pizzy na bazie mąki gryczanej bywały zbyt intensywne w smaku. Minusem natomiast jest konieczność posiadania odrobiny wprawy. Mąka kasztanowa jest dość sucha, trochę podobna do mąki z teffu (z teffu mi nie wyszło to ciasto). Dlatego na pierwsze eksperymenty proponuję zrobić z połowy porcji bo mąka kasztanowa nie jest tania. Ale jak się już ją poskromi to dobry produkt.

Sos i dodatki

Sos pomidorowy jest banalnie prosty: pomidorowa passata + odrobina cukru i soli + zioła prowansalskie. Można dodać zgnieciony czosnek. Dodatki oczywiście dowolne – ja uwielbiam z cebulą i papryką.

Wegański ser na pizzę

Sos serowy to zmodyfikowany lekko przepis na wegański beszamel z tego przepisu. Podaję zmienione lekko proporcje i składniki:

  • 2 czubate łyżki mąki ryżowej
  • 2 czubate łyżki oleju kokosowego (rafinowanego, chyba, że ktoś chce mieć posmak kokosa. Moim zdaniem do tego sosu nie pasuje)
  • 2 szklanki dowolnego NIESŁODKIEGO mleka roślinnego
  • 2 łyżki czubate płatków drożdżowych 
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

W rondelku rozpuścić olej  kokosowy i dodać mąkę. Szybko i dokładnie wymieszać aż powstanie gładka, płynna masa. Dołożyć płatki drożdżowe i wymieszać. Zdjąć z ognia i dolać mleko roślinne. Całość postawić na bardzo małym ogniu i cały czas mieszać aż masa zacznie się gotować. W międzyczasie dodać przyprawy. Mieszać należy trzepaczką, żeby sos miał gładką konsystencję. Chwilę pogotować i zdjąć z ognia. Sos powinien być dość gęsty.

Sos nakładamy na pizzę łyżką, tak jakby to były „placki” z mozarelli.

Smacznego!