NALEŚNIKI bezglutenowe, bezmleczne, bezjajeczne

Sukces, eureka i Nobel. Tak jest. Dziś po raz pierwszy po wielu próbach udało mi się zrobić naleśniki cieniutkie jak papier. W tym poście znajdziecie dwa przepisy na ciasta do naleśników: z mąki gryczanej i z gotowej mieszanki którą kupiłam na Dniach Alergii. Do tego przepis na szybki farsz, oraz pomysł na słodkie podanie gryczanych naleśników. Dodam tylko nieskromnie, że cały proces twórczy udało mi się zamknąć w jednej godzinie. Więc jeśli: nie robicie dwóch rodzajów naleśników na raz i zdjęć w trakcie to zapewne pójdzie Wam szybciej:)

Naleśniki bezglutenowe z mąki gryczanej – przepis na ciasto

(na około 4 naleśniki średniej wielkości)

  • 1,5 szklanki dowolnego mleka roślinnego – ja użyłam ryżowego
  • 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżka siemienia lnianego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Siemię lniane zalewamy gorącą wodą (tak, żeby je przykryła) i zostawiamy na około 10 minut. Po tym czasie mieszamy: zrobi się kisiel, który będzie zastępował jajko.

Do miski wlewamy mleko roślinne, kisiel z siemienia (razem z nasionkami), wsypujemy mąki i dokładnie mieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.

Kilka ważnych rad:

  • ciasto zostawiamy na około 10 minut. Mąka trochę napęcznieje, siemię zwiąże ciasto i będzie się lepiej smażyło.
  • ciasto po odstaniu powinno być dość lejące się. Jeśli będzie za gęste – o konsystencji gęstej śmietany naleśniki wyjdą grube. Powinno mieć konsystencję jogurtu pitnego.
  • patelnia MUSI być dobrze rozgrzana. Pierwszy naleśnik warto usmażyć na nieco większej ilości tłuszczu, który też MUSI być dobrze rozgrzany. Najlepsza jest patelnia z grubym dnem.
  • naleśnik przewracamy dopiero jak pierwsza strona dobrze się przyrumieni. Jeśli będziemy to robić za wcześnie to może się rozlecieć.

Naleśniki bezglutenowe – przepis  z mieszanki mąk bezglutenowych

Na Dniach Alergii poznałam dystrybutorów znanej, brytyjskiej marki produktów bezglutenowych. Mieszanka uniwersalna składa się z mąki: ryżowej, ziemniaczanej, tapioki, kukurydzianej i gryczanej. Żadnych innych składników nie zawiera.

Składniki (na około 4 sztuki)

  • szklanka mleka roślinnego + około 1/3 szklanki do dolania
  • szklanka mąki
  • płaska łyżka siemienia lnianego
  • łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie, dla smaku)
  • pół łyżeczki kurkumy (dla koloru)
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Siemię lniane zalewamy gorącą wodą (tak, żeby je przykryła) i zostawiamy na około 10 minut. Po tym czasie mieszamy: zrobi się kisiel, który będzie zastępował jajko.

Do miski wlewamy mleko roślinne, kisiel z siemienia (razem z nasionkami), wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na około 5 – 10 minut, żeby mąka i siemię napęczniały. Dolewamy mleka roślinnego, żeby ciasto miało konsystencję jogurtu. Jeśli będzie bardziej gęste naleśniki wyjdą grubsze.

Zasady co do smażenia są takie same jak w przypadku naleśników gryczanych

Farsz do naleśników bezglutenowych na słodko i słono

Farsz oczywiście może być dowolny, zgodny z dietą eliminacyjną i rotacją.

Nie wiesz jak ułożyć plan rotacji? Sprawdź tutaj!

Naleśniki z hummusem i warzywami

  • hummus – ja polecam Primavikę
  • warzywa: cukinia, papryka, marchew, natka pietruszki
  • łyżka keczupu – ja użyłam Primavika, dla dzieci, bez cukru
  • olej do smażenia

Warzywa wrzucamy do szatkownicy i kroimy na plastry. Podsmażamy na patelni z solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy łyżkę keczupu, szczyptę cukru i jeszcze chwilę smażymy. Warzywa powinny  być chrupiące, nie rozgotowujemy ich.

Naleśniki smarujemy hummusem i kładziemy na nich warzywa. Zawijamy. Smacznego!

Naleśniki gryczane z masłem orzechowym i konfiturą

Cieniutkie, gryczane, wegańskie i bezglutenowe naleśniki ze 100% orzechowym masłem od Primaviki i konfiturą z pomarańczy. Nie można tutaj za wiele napisać – tego trzeba spróbować! Jeśli naleśniki wyjdą cieniutkie to da się je zwinąć w cudowny, cienki rulonik pełen smaku.

Więcej przepisów? Zajrzyj tutaj!

Podobne wpisy

domowy syrop

Domowy syrop na odporność – najlepsze przepisy 

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

5 thoughts on “NALEŚNIKI bezglutenowe, bezmleczne, bezjajeczne”

  1. Maka gryczana powoduje ingekcje w jelitach. A maka ryzowa i ziemniaczan i cassava to samo zabujstwo – skrobia. Dlaczego nie urzywacie maki orliszowej albo z komosy ryzowej albo cieciorki.

    1. Witam, mąka orkiszowa zawiera gluten, a dieta eliminacyjna mojej rodziny zakłada odstawienie glutenu. Co do szkodliwości pozostałych zbóż pozwolę sobie się nie zgodzić. Uważam, że mąka gryczana jest odpowiednim zamiennikiem mąki glutenowej, podobnie jak mąka ryżowa. Ważne, żeby wszystko było w odpowiednich proporcjach. Oczywiście mąka z komosy i z cieciorki też jest dobra i zapewne pojawią się przepisy także z jej wykorzystaniem. Generalnie uważam, że każdy powinien znaleźć najlepsze dla siebie zamienniki mąki glutenowej. Pozdrawiam!

  2. Dla mnie naleśniki bezglutenowe są najlepsze. Najczęściej robie z ciecierzycy, ale z innych mąk też się zdarza 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.