Bezglutenowe ciasto bez pieczenia które przygotujesz w 15 minut. Kilka składników, rozdrabniacz i mikser do ubicia śmietanki kokosowej. Na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej (chociaż mało zostaje do drugiego dnia). I jeszcze jeden plus: dużo składników można podmienić na inne. Składników wydaje się dużo, ale tak na prawdę w tym cieście wszystko trafia do jednego miksera.
Bezglutenowe ciasto bez pieczenia – składniki
Na spód:
- Czubata szklanka mąki kokosowej. Jeśli nie masz wystarczy zmielić w rozdrabniaczu wiórki kokosowe.
- Szklanka orzechów nerkowca. Jeśli nie możesz orzechów dodaj jeszcze jedną szklankę mąki kokosowej w zamian (lub inne orzechy np. laskowe czy migdały)
- 1/3 szklanki ksylitolu (lub innego cukru lub pół szklanki daktyli)
- 1 banan
- 2 łyżki kakao (lub karobu jeśli jest alergia na kakao)
- 200 ml oleju kokosowego, najlepiej w formie nie płynnej, ale też nie twardej zupełnie.
Na warstwę owocową:
- mus jabłkowy (lub dowolny inny) 2 szklanki
- 1 łyżeczka agaru (lub jeśli nie musi być wegańskie 1 łyżka żelatyny
Na warstwę śmietanki kokosowej:
- puszka schłodzonego mleka kokosowego
- łyżka cukru pudru
- odrobina soku z cytryny
Bezglutenowe ciasto bez pieczenia – przygotowanie
- Wszystkie składniki na spód umieszczamy w misie malaksera (z ostrzem w kształcie S) i dokładnie mielimy aż się połączą. Powinniśmy uzyskać masę jak kruche ciasto. Wyklejamy nimi formę do ciasta zostawiając wyższe brzegi.
- Łyżeczkę agaru zagotowujemy w 1/3 szklanki wody. Wlewamy do musu jabłkowego, mieszamy i wylewamy mus na spód ciasta.
- Śmietankę kokosową ubijamy. Jak to zrobić opisałam dokładnie tutaj
Całość wkładamy do lodówki i chłodzimy minimum godzinę.