Bezglutenowe kluseczki jaglane np. do rosołu

bezglutenowe kluseczki jaglane

Bezglutenowe kluseczki jaglane będą dobrym zamiennikiem kopytek – zrobione z płatków jaglanych, mąki i nasion chia świetnie nadadzą się do rozszerzania diety metodą BLW.

Bezglutenowe kluseczki jaglane – składniki

  • Szklanka płatków jaglanych
  • 1/5 szklanki wody
  • 3 łyżki nasion chia
  • ok 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • sól
  • Woda do gotowania

Bezglutenowe kluseczki jaglane – przygotowanie

  1. Płatki jaglane ugotować w wodzie. Powinny być bardzo, bardzo gęste, niemal jak pasta – trzeba cały czas mieszać.
  2. Na końcu gotowania dodać chia, zostawić do wystudzenia i napęcznienia.
  3. Dodać mąkę i sól, ciasto zagnieść w kulkę.
  4. Można wałkować z niego drobne wałeczki i gotować w rosole lub w wodzie. Można robić grubsze wałeczki, gotować jak kopytka.

Smacznego!

 

 

Podobne wpisy

domowy syrop

Domowy syrop na odporność – najlepsze przepisy 

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.