Bezglutenowe kluseczki jaglane będą dobrym zamiennikiem kopytek – zrobione z płatków jaglanych, mąki i nasion chia świetnie nadadzą się do rozszerzania diety metodą BLW.
Bezglutenowe kluseczki jaglane – składniki
- Szklanka płatków jaglanych
- 1/5 szklanki wody
- 3 łyżki nasion chia
- ok 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- sól
- Woda do gotowania
Bezglutenowe kluseczki jaglane – przygotowanie
- Płatki jaglane ugotować w wodzie. Powinny być bardzo, bardzo gęste, niemal jak pasta – trzeba cały czas mieszać.
- Na końcu gotowania dodać chia, zostawić do wystudzenia i napęcznienia.
- Dodać mąkę i sól, ciasto zagnieść w kulkę.
- Można wałkować z niego drobne wałeczki i gotować w rosole lub w wodzie. Można robić grubsze wałeczki, gotować jak kopytka.
Smacznego!