Bezglutenowe kopytka z batatów z rozmarynem. Wegańskie, bez jajek

Bezglutenowe kopytka z batatów będą idealne jeśli znajdziemy gdzieś zabłąkanego jednego czy dwa bataty. No bo co z takim batatem uczynić? Ugotować? Dodać do zupy? No można. Ale można też dodać mąki i zrobić bezglutenowe kopytka! Szybkie i łatwe.

Bezglutenowe kopytka z batatów – składniki

  • 2 bataty
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej lub z tapioki)
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
  • sól, rozmaryn
  • olej lub oliwa z oliwek

Bezglutenowe kopytka z batatów – przygotowanie

  1. Bataty obierać, pokroić i ugotować w niewielkiej ilości wody.
  2. Ciepłe, ugotowane bataty zmiksować, dodać mąki, sól, rozmaryn i 2 łyżki oliwy
  3. Wyrobić ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie i nie da się formować dodać mąki ryżowej i kukurydzianej. Ciasto powinno być miękkie, ale dać formować się w wałeczki.
  4. Zrobić wałki z ciasta, pokroić na około 2 cm. kawałki.
  5. Zagotować wodę, wrzucać partiami kopytka. Gotować aż wypłynął plus około 2-3 minuty.
  6. Wyjąć na sitko.

Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz tutaj!

 

Podobne wpisy

domowy syrop

Domowy syrop na odporność – najlepsze przepisy 

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

5 thoughts on “Bezglutenowe kopytka z batatów z rozmarynem. Wegańskie, bez jajek”

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.