Bezglutenowe kopytka z batatów będą idealne jeśli znajdziemy gdzieś zabłąkanego jednego czy dwa bataty. No bo co z takim batatem uczynić? Ugotować? Dodać do zupy? No można. Ale można też dodać mąki i zrobić bezglutenowe kopytka! Szybkie i łatwe.
Bezglutenowe kopytka z batatów – składniki
- 2 bataty
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej lub z tapioki)
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- sól, rozmaryn
- olej lub oliwa z oliwek
Bezglutenowe kopytka z batatów – przygotowanie
- Bataty obierać, pokroić i ugotować w niewielkiej ilości wody.
- Ciepłe, ugotowane bataty zmiksować, dodać mąki, sól, rozmaryn i 2 łyżki oliwy
- Wyrobić ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie i nie da się formować dodać mąki ryżowej i kukurydzianej. Ciasto powinno być miękkie, ale dać formować się w wałeczki.
- Zrobić wałki z ciasta, pokroić na około 2 cm. kawałki.
- Zagotować wodę, wrzucać partiami kopytka. Gotować aż wypłynął plus około 2-3 minuty.
- Wyjąć na sitko.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz tutaj!
Witam 🙂 jakiej mąki najlepiej użyć zamiast ryżowej? Dziękuje za odpowiedź 🙂
Może byc jaglana
ile mniej więcej mają ważyć bataty?
W sumie ich nie ważyłam. Zwykle jeden batat to liczę taki wielkości pięści dorosłego człowieka.
Dziękuję 🙂