Bezglutenowe kopytka z batatów z dodatkiem tymianku i czarnuszki. Zobacz film i przepis krok po kroku!

Bezglutenowe kopytka z batatów z tymiankiem  – składniki

  • 1,5 szklanki puree z batatów. Mniej więcej tyle wychodzi z 2 ugotowanych batatów.
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej drobno zmielonej + ok 1/4 do wysypania na stół podczas wyrabiania
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • pół szklanki amarantusa ekspandowanego – zobacz wpis i film o ziarnach ekspandowanych! 
  • pół łyżeczki soli + 2 gałązki tymianku + 3 łyżeczki czarnuszki
  • Woda do gotowania + pół łyżeczki soli

Bezglutenowe kopytka z batatów z tymiankiem  – przygotowanie

  1. Do puree dodać wszystkie składniki i zagnieść ciasto.
  2. Na stolnicy albo blacie wysypać mąkę, ciasto zagnieć ponownie, wałkować i kroić na kopytka o długości około 3 cm.
  3. Wrzucać partiami do osolonej wody. Gotować około 5 minut, odcedzić.

Szczegółowy film wraz z dodatkowymi poradami znajdziesz tutaj