Bezglutenowe kopytka z batatów z tymiankiem i czarnuszką

Bezglutenowe kopytka z batatów z dodatkiem tymianku i czarnuszki. Zobacz film i przepis krok po kroku!

Bezglutenowe kopytka z batatów z tymiankiem  – składniki

  • 1,5 szklanki puree z batatów. Mniej więcej tyle wychodzi z 2 ugotowanych batatów.
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej drobno zmielonej + ok 1/4 do wysypania na stół podczas wyrabiania
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • pół szklanki amarantusa ekspandowanego – zobacz wpis i film o ziarnach ekspandowanych! 
  • pół łyżeczki soli + 2 gałązki tymianku + 3 łyżeczki czarnuszki
  • Woda do gotowania + pół łyżeczki soli

Bezglutenowe kopytka z batatów z tymiankiem  – przygotowanie

  1. Do puree dodać wszystkie składniki i zagnieść ciasto.
  2. Na stolnicy albo blacie wysypać mąkę, ciasto zagnieć ponownie, wałkować i kroić na kopytka o długości około 3 cm.
  3. Wrzucać partiami do osolonej wody. Gotować około 5 minut, odcedzić.

Szczegółowy film wraz z dodatkowymi poradami znajdziesz tutaj

 

Zobacz więcej na moim kanale YouTube

Dowiedz się jak żyć z chorobą przewlekłą, posłuchaj rad dotyczących Twojej diety oraz zapoznaj się z najciekawszymi historiami z mojego życia!

Podobne wpisy

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

łosoś duszony w mleku kokosowym

Łosoś duszony w mleku kokosowym z curry, porem i cytryną

Kozie mleko dla niemowlaka

Kozie mleko dla niemowlaka. Czy dziecko może pić kozie mleko?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *