Bezglutenowe muffiny brokułowe doskonale zastąpią kanapkę w pracy czy szkole. Nadadzą się na piknik albo na domówkę. A jeśli z brokułami Ci nie po drodze to spokojnie – można dodać zamiast nich inne warzywo.

Bezglutenowe muffiny brokułowe – składniki

  • 3 łyżki siemienia lnianego
  •  1/4 szklanki gorącej wody,
  • 1 szklanka dowolnego, niesłodzonego napoju roślinnego (sojowy, ryżowy)
  • Dodać 1 szklanka mąki kukurydzianej (jeśli nie możesz kukurydzy to zastąp mąkę kukurydzianą mąką ziemniaczaną wymieszaną z sojową)
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklankę oliwy
  • 4 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, tymianek
  • 1,5 szklanki startego na małych oczkach brokuła

Bezglutenowe muffiny brokułowe – przygotowanie

  1. Przygotuj kisiel z siemienia. Siemię zalej gorącą wodą, odstaw na chwilę. Bardzo dokładnie zmiksuj aż powstanie gęsta piana. Dodaj mleko roślinne i zmiksuj ponownie.
  2. Dodaj wszystkie suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, przyprawy. Całość dobrze wymieszaj trzepaczką lub robotem kuchennym.
  3. Dodaj olej, ponownie wymieszaj.
  4. Dodaj brokuła, wymieszaj.
  5. Ciasto przelej do foremek do muffinek i piecz około 20-30 minut (lub do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.

Porada: Jeśli zastanawiasz się czym najlepiej zastąpić jajko w przepisach – zajrzyj tutaj! 

A więcej prostych i szybkich przepisów znajdziesz tutaj

Czym zastąpić brokuł w tym przepisie?

Z brokułem nie każdemu jest po drodze, dlatego jeśli nie lubisz albo nie możesz brokułów to muffinki te wyjdą równie pyszne ze startą marchewką czy buraczkiem. Buraczkowe będą miały dodatkowo piękny kolor!

 

Smacznego!