Bezglutenowe paszteciki (bez mleka, jajek)

Dwa rodzaje pasztecików w jednym wpisie. Paszteciki z gotowej, bezglutenowej mieszanki mąk, oraz paszteciki z mąki gryczanej. Dwa rodzaje ciasta, dwa rodzaje farszów: z kiszonej kapusty i cieciorki oraz z kaszy gryczanej i soczewicy. Do tego podaję mój szybki sposób na poradzenie sobie z lepieniem pasztecików – przed świętami każda chwila jest cenna:)

Wpis będzie podzielony trochę inaczej:

  1. Ciasto na paszteciki z gotowej mieszanki mąk firmy Doves Farm – to ta nowość, którą przywiozłam z Dni Alergii w Warszawie. Wcześniej używałam jej już do naleśników w tym przepisie
  2. Ciasto na paszteciki z mąki gryczanej i ziemniaczanej
  3. Farsz z kapusty kiszonej i cieciorki – tej, która została mi po bezach🙂
  4. Farsz z kaszy gryczanej i soczewicy
  5. Wałkowanie i zawijanie pasztecików
  6. Pieczenie

Dwa rodzaje ciasta, bo nie każdy ma pewnie w domu mąkę Doves, a święta już tuż tuż:)

I. Bezglutenowe ciasto na paszteciki z gotowej mieszanki mąk

Składniki (na około 20 małych pasztecików)

  • 1 szklanka mąki uniwersalnej, bezglutenowej Doves Farm – dlaczego ta? Bo nie ma żadnych dodatków, skład to same mąki bezglutenowe
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego zalanego odrobiną gorącej wody (tak, żeby powstała gęsta, kiślowata papka)
  • sól, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i dokładnie zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt kruche dolewać odrobinę wody. O wałkowaniu i zawijaniu w akapicie 5.

II Bezglutenowe ciasto na paszteciki z mąki gryczanej i ziemniaczanej

Składniki (na około 20 małych pasztecików)

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka czubata zmielonego siemienia  lnianego zalanego odrobiną gorącej wody (tak, żeby powstała gęsta, kiślowata papka)
  • sól, gałka muszkatołowa

Mąki dokładnie wymieszać z przyprawami, dodaj olej, wodę i papkę z siemienia. Ciasto dokładnie wyrobić tak, żeby dało się je wałkować. O wałkowaniu i zawijaniu w akapicie 5.

III Farsz do pasztecików z kapusty i cieciorki

Składniki:

  • 1 szklanka kapusty kiszonej dobrej jakości
  • 3/4 puszki cieciorki
  • 1 cebula + olej do podsmażenia
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, kolendra, sól

Kapustę poddusić około 15 minut w odrobinie wody, z liściem laurowym i zielem angielskim (3 ziarenka). Cebulę podsmażyć na złoto na oleju. Z podduszonej kapusty wyjąć liść laurowy i ziele angielskie. Powinno zostać w niej kilka łyżek wody w której się gotowała. Najlepiej wodę wygotować a nie odcedzać, żeby nie stracić smaku – dlatego dusimy kapustę w niewielkiej ilości płynu. Do misy blendera wrzucić kapustę, cieciorkę i cebulę. Dodać pieprz, odrobinę soli i kolendrę suszoną (najlepiej z moździerza). Wszystko zmiksować na gładką, gęstą masę. Jeśli masa jest za gęsta można dodać odrobinę wody lub wody z kapusty.

IV Farsz do pasztecików z kaszy gryczanej i soczewicy

Składniki:

  • szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 łyżko oleju rzepakowego
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa, szczypta suszonego jałowca, kilka gałązek świeżego tymianku

Kaszę, soczewicę i cebulkę podsmażoną na oleju miksujemy na gładko razem z przyprawami i olejem. Można dodać odrobinę wody, żeby masa była gładsza.

V Wałkowanie i zawijanie ciasta na paszteciki

Mamy już gotowe ciasto i gotowy farsz. Kolejno należy:

  1. Rozwałkować ciasto
  2. Nałożyć farsz, zawinąć ciasto
  3. Pokroić na kawałki
  4. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni

Oba rodzaje pasztecików dobrze smakują po odgrzaniu w mikrofali. Nie są to ciasta typowo kruche, raczej przypominają trochę pieczone ciasto pierogowe. Mi osobiście bardziej zasmakowały te gryczane, ale z farszem z kapusty i cieciorki. Pamiętajcie, że z wody po cieciorce można zrobić bezy🙂

Podobne wpisy

domowy syrop

Domowy syrop na odporność – najlepsze przepisy 

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.