Bezglutenowe pierniczki (bez mleka, bez jajek)

Rano obudziło mnie “czy możemy już wycinać ciasteczka?” Nieopatrzenie rzuciłam dzień wcześniej, że będziemy robić pierniczki. I że mam foremki. I że młody będzie wycinał. Pierniczki były zaplanowane na wieczór, ale musiałam przesunąć termin na popołudnie. Wczesne popołudnie. Bo młody nie dał by żyć. Więc jeśli macie w domu amatora wycinania ciastek to zróbcie mu te pierniczki. Są szybkie i bezproblemowe.

Składniki:

  • szklanka orzechów nerkowca namoczonych przez noc w przegotowanej wodzie
  • 3 czubate łyżki miodu. W przypadku alergii na miód można dać 4 łyżki syropu ryżowego
  • 3 łyżki syropu daktylowego
  • 1/4 szklanki oleju (ja użyłam rzepakowego o smaku masła)
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • mała łyżeczka sody
  • przyprawy do piernika

Przygotowanie:

 

Gotowe!

Więcej przepisów znajdziesz tutaj!

 

Zobacz więcej na moim kanale YouTube

Dowiedz się jak żyć z chorobą przewlekłą, posłuchaj rad dotyczących Twojej diety oraz zapoznaj się z najciekawszymi historiami z mojego życia!

Podobne wpisy

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

łosoś duszony w mleku kokosowym

Łosoś duszony w mleku kokosowym z curry, porem i cytryną

8 thoughts on “Bezglutenowe pierniczki (bez mleka, bez jajek)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *