Bezglutenowe pierniki zdecydowanie powinny pojawić się na Waszym stole. Całkiem proste, zrobiłam już kilka razy i zawsze się udawały. No i w dodatku mają supermoc – mogą z nich wyjść puszyste pierniczki jak alpejskie (np. z dżemem), ale jeśli dobrze schłodzicie ciasto to da się je wałkować i wycinać w piernikowe ciastka. Do dzieła!
Bezglutenowe pierniki – składniki
Składniki mokre + kakao
- 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
- pół szklanki miodu lub melasy
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki kakao
Składniki suche + kisiel z siemienia
- 1 szklanka mąki kasztanowej
- 1 szklanka mąki jaglanej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki sody
- przyprawa do piernika (ja robiłam sama w moździerzu: goździki, kardamon, cynamon)
- kisiel z siemienia: 2 łyżki mielonego siemienia + płaska łyżeczka agaru + 1/2 szklanki wody
Dodatki
- Dżem
- Polewa (np. rozpuszczona gorzka czekolada lub wegańska polewa z kakao)
- lukier
Bezglutenowe pierniki – przygotowanie
- Składniki mokre + kakao rozpuścić w garnku. Schłodzić.
- Składniki suche wymieszać
- w dużej misie blendera dokładnie wymieszać mikserem masę z kakaem ze składnikami suchymi i siemieniem. Jeśli masa wydaje nam się zbyt gęsta dolewać po trochu gorącej wody. Zbyt gęsta to znaczy, że ciasto wygląda bardziej jak ucierane, a powinno być dość lejące się, gładkie.
- Do pierniczków jak alpejeskie: Masę lekko schłodzić, ale musi zostać w miarę lejąca. Formy do muffinek wysmarować olejem kokosowym. Do papilotek raczej się poprzyklejają! Wyłożyć po łyżce ciasta, nałożyć dżem, zakryć ciastem. W tej wersji piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Dżem trochę wycieka, jak to dżem miewa w zwyczaju, dlatego warto na koniec pokryć pierniki lukrem albo polewą. Bez dżemu też będą smaczne.
- Do pierniczków wycinanych z ciasta. Masę mocno schłodzić, najlepiej w zamrażarce. Nie może być jak kamień, ale w miarę plastyczna. nawet dość rzadka masa stężeje dzięki olejowi kokosowemu. Ja ją włożyłam do torebki i w tej torebce do zamrażarki. Po wyjęciu trzeba sprawdzić, czy da się ją rozwałkować. Stół musi być dobrze wysypany mąką. Możliwe, że samą masę też trzeba będzie jeszcze wzmocnić mąką. Musi być odpowiednio plastyczna, nie kleić się do stołu. W przerwach pomiędzy wałkowaniem i wycinaniem masę która została trzymać w lodówce. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około 10 minut.
- Pierniczki w obu wersjach należy wystudzić i ozdobić albo polać czekoladą.