Bezglutenowe pierogi z owocami to rozwiązanie i na lato i na wykorzystanie mrożonych owoców. Ja zrobiłam z mrożonymi jagodami.

Składniki (na około 2 porcje)

  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 2 łyżeczki mąki z siemienia
  • 1 szklanka mrożonych lub świeżych owoców + łyżka cukru albo miodu
  • Woda do gotowania + odrobina oleju

Przygotowanie

  1. Mąki wymieszać z siemieniem. Dolewając powoli wodę wyrabiać ciasto. Ciasto trzeba zostawić na ok 10 minut, żeby siemię lniane zdążyło je wchłonąć. Im drobniej zmielona mąka ryżowa tym łatwiej będzie wyrobić ciasto. Wiele zależy od grubości mąki, dlatego wodę warto dodawać stopniowo i obserwować ciasto.
  2. Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka i do środka wkładać jagody wymieszane z miodem i cukrem. Można dodać także pokrojone drobniutko listki mięty.
  3. Kleić pierogi i wrzucać na gotującą się wodę z odrobiną soli i oleju. Nie wkładać za dużo pierogów na raz.

Smacznego!