Bezglutenowe pierogi z owocami

Bezglutenowe pierogi z owocami to rozwiązanie i na lato i na wykorzystanie mrożonych owoców. Ja zrobiłam z mrożonymi jagodami.

Składniki (na około 2 porcje)

  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 2 łyżeczki mąki z siemienia
  • 1 szklanka mrożonych lub świeżych owoców + łyżka cukru albo miodu
  • Woda do gotowania + odrobina oleju

Przygotowanie

  1. Mąki wymieszać z siemieniem. Dolewając powoli wodę wyrabiać ciasto. Ciasto trzeba zostawić na ok 10 minut, żeby siemię lniane zdążyło je wchłonąć. Im drobniej zmielona mąka ryżowa tym łatwiej będzie wyrobić ciasto. Wiele zależy od grubości mąki, dlatego wodę warto dodawać stopniowo i obserwować ciasto.
  2. Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka i do środka wkładać jagody wymieszane z miodem i cukrem. Można dodać także pokrojone drobniutko listki mięty.
  3. Kleić pierogi i wrzucać na gotującą się wodę z odrobiną soli i oleju. Nie wkładać za dużo pierogów na raz.

Smacznego!

Zobacz więcej na moim kanale YouTube

Dowiedz się jak żyć z chorobą przewlekłą, posłuchaj rad dotyczących Twojej diety oraz zapoznaj się z najciekawszymi historiami z mojego życia!

Podobne wpisy

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

łosoś duszony w mleku kokosowym

Łosoś duszony w mleku kokosowym z curry, porem i cytryną

bezglutenowe placuszki

Jogurtowe (roślinne) placuszki z jabłkiem bezglutenowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *