Bezglutenowe placki drożdżowe – (bez mleka)

Bezglutenowe placki to moja najczęściej używana alternatywa dla pieczywa. Robię często, drożdżowe po raz pierwszy. Ten przepis jest z jajkami, ale sądzę, że z powodzeniem można je zastąpić kisielem z siemienia. Ja jajka ostatnio wprowadziłam ze względu na zalecenia zdrowotne. Placuszki są dobre, bo ciasto można zrobić wieczorem, a szybko usmażyć rano – nie zajmie to więcej czasu niż zrobienie kanapki. Można też z powodzeniem smażyć dzień wcześniej i zabrać gotowe ze sobą. Wówczas zyskujemy rano cenne 5 minut;) Na rozciąganie oczywiście…:)

Bezglutenowe placki – składniki

  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej (lubię mieszać z gryczaną, żeby smak gryki był delikatniejszy)
  • 3/4 szklanki mąki z tapioki (może być ziemniaczana)
  • 2 jajka lub 4 łyżki kisielu z siemienia
  • Zaczyn drożdżowy: 10 gram świeżych drożdży + odrobina ciepłego mleka roślinnego + łyżeczka cukru: rozmieszać  i zostawić 10 minut w ciepłym miejscu.
  • olej do smażenia (ryżowy lub kokosowy)
  • odrobina soli

Do bezglutenowych przepisów używam świeżych drożdży. Zauważyłam, że na zaczynie zdecydowanie lepiej wyrasta ciasto i szybciej dają one  radę “dźwignąć” bezglutenowe ciasto, które jest cięższe niż z gluteem.

Bezglutenowe placki – przygotowanie

  • Do dużej miski wlać zaczyn drożdżowy + napój roślinny + jajka (lub kisiel z siemienia). Chwilę miksować.
  • Dodać mąki i sól, dokładnie wyrobić ciasto. Ja używam Kenwooda, ale można normalnie mikserem porządnie wyrobić. Ma mieć konsystencję gęstego naleśnikowego ciasta.
  • Zostawić na około 15-30 minut do wyrośnięcia. Można smażyć od razu, ale wtedy tak nie urosną:)
  • Smażyć z obu stron. Przerzucać dopiero, kiedy jedna strona się już usmaży.
  • Ja nie dodawałam żadnych przypraw ani cukru bo jadłam je zarówno w wersji z łososiem i awokado jak i z musem jabłkowym. Można dodać polewę, owoce, czekoladę, cynamon – jest duże pole do popisu:)

Smacznego!

Szukasz przepisów na placuszki bez drożdży? Zajrzyj tutaj! 

 

Zobacz więcej na moim kanale YouTube

Dowiedz się jak żyć z chorobą przewlekłą, posłuchaj rad dotyczących Twojej diety oraz zapoznaj się z najciekawszymi historiami z mojego życia!

Podobne wpisy

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

łosoś duszony w mleku kokosowym

Łosoś duszony w mleku kokosowym z curry, porem i cytryną

bezglutenowe placuszki

Jogurtowe (roślinne) placuszki z jabłkiem bezglutenowe

bezglutenowe kluseczki jaglane

Bezglutenowe kluseczki jaglane np. do rosołu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *