Bezglutenowe placuszki kakaowe z jabłkiem to kolejny przepis, który pokazałam Wam na moim filmie na kanale O,choroba. Szybkie, często zastępują mi kanapki na śniadanie albo kolacje. Pamiętajcie, że w filmie pokazuję i daję porady na temat tego jak przygotowywać naleśniki i placuszki bez glutenu i jajek. A proporcje znajdziecie tutaj!

Bezglutenowe placuszki kakaowe z jabłkiem (4 sztuki) – składniki

  1. 3/4 szklanki napoju roślinnego
  2. 2 łyżki mąki gryczanej
  3. 1 łyżka mąki ryżowej
  4. pół łyżki mąki ziemniaczanej
  5. pół łyżki płaskiej mielonego siemienia lnianego
  6. czubata łyżka kakao
  7. łyżka syropu daktylowego lub pół banana
  8. pół jabłka
  9. olej do smażenia

Oczywiście na więcej placuszków możecie normalnie zwiększać te proporcje. U mnie tyle mieści się w naczynku którego używam do mieszania:)

Bezglutenowe placuszki kakaowe z jabłkiem (4 sztuki) – przygotowanie

  1. Wszystkie składniki oprócz jabłka zmiksować ze sobą. Ja używam młynka do ziaren kenwood, ale możecie użyć też np. blendera do koktajli albo ręcznego miksera.
  2. Jabłko obrać, pokroić w plastry
  3. Rozgrzać olej na patelni, smażyć małe placuszki kładąc na każdym cząstki jabłka.

Jak to robię? Zobacz film! Placuszki robię pod koniec filmu, po naleśnikach🙂