Bezglutenowy chleb z ziaren na bazie soczewicy to propozycja dla tych, którzy mają problem z pieczeniem wyrastających, pulchnych chlebów bezglutenowych – czyli dla mnie na przykład;) Przyznam, że chleby bezglutenowe to coś, co wychodzi mi najgorzej. Zwłaszcza, że nie mam ręki do zakwasu, a drożdży muszę unikać. Nie wspominając już o mojej niecierpliwej naturze, która nie chce czekać aż chlebek wyrośnie, zakwas się zakwasi itd. Dlatego opracowałam przepis na szybki chleb bezglutenowy na bazie soczewicy. Nie jest lekki, o nie:) Ale jest sycący i smaczny. I prosty i szybki.

Składniki na bezglutenowy chleb z ziaren i soczewicy

  • 2 szklanki surowej, czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka słonecznika
  • pół szklanki babki płesznik
  • pół szklanki siemienia lnianego
  • 2-2,5 szklanki wody
  • szczypta soli

Bezglutenowy chleb z ziaren i soczewicy – przygotowanie

  • Soczewicę zalać 2 – 2,5 szklaki wody (tak, żeby była cała przykryta) i zostawić na minimum godzinę. Po tym czasie soczewica powinna wchłonąć prawie całą wodę. Jeśli tego nie zrobiła można ją jeszcze chwilę zostawić, albo nie przejmować się i robić dalej, ale nie odlewając wody!
  • Dodać do soczewicy pozostałe nasiona i sól i wrzucić do miksera. Całość dokładnie zblenować, ale nie na zupełnie gładką masę. Zostawić na około pół godziny (babka płesznik i siemię pęcznieją i wytwarzają kisiel, który zwiąże ciasto)
  • Formę do pieczenia wyłożyć papierem, wlać masę do foremki i piec około godzinę.

Chleb bardzo mało rośnie, praktycznie wcale. Wyjmować i kroić po całkowitym wystudzeniu.

Bezglutenowy chleb z ziaren