Budyń jaglany z siemieniem lnianym (bez mleka, bez glutenu)

Najszybszy, najprostszy deser albo drugie śniadanie – budyń jaglany. Tutaj na mleku ryżowym, z mąką jaglaną i pomarańczowym siemieniem lnianym. Gotowy w 5 minut.

Składniki na budyń jaglany:

  • 1,5 szklanki mleka ryżowego (moje było słodkie, więc nie dodawałam cukru. Można dosłodzić budyń dowolnym naturalnym słodzikiem: stewa, ksylitol, syrop ryżowy itp.)
  • 3 łyżeczki mąki jaglanej (czubate)
  • 1 łyżeczka czubata mielonego siemienia lnianego pomarańczowego. Jeśli nie mamy smakowego siemienia można użyć zwykłego mielonego i do budyniu dodać np. skórkę z pomarańczy czy ekstrakt waniliowy.
  • dowolny dżem lub sok (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Zagotować szklankę mleka ryżowego. W pozostałej połowie szklanki mleka wymieszać mąkę i siemię lniane. Wlać do gotującego się mleka i mieszając gotować jeszcze przez chwilę, aż zgęstnieje. Przelać do miseczki, zostawić do wystygnięcia. Podawać z dowolnymi dodatkami: dżemem, sokiem, owocami. Smacznego!

 

Podobne wpisy

domowy syrop

Domowy syrop na odporność – najlepsze przepisy 

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.