Budyń z tapioki wymaga pewnej wprawy, ale jest miłą odmianą od tradycyjnego budyniu. Warto pamiętać, że tapiokę można kupić w dużych granulkach i drobnych granulkach. Zdecydowanie polecam tą w drobnych granulkach. Duże gotuje się znacznie trudniej. Tapioka jest bezglutenowa i dość niedroga. Można kupić ją w dużych marketach (półki ze zdrową żywnością), w sklepach ze „zdrową żywnością”, internecie. Jak przygotować budyń z tapioki?
Budyń z tapioki – składniki na 3-4 porcje
- szklanka drobnej tapioki
- 4 szklanki mleka roślinnego (dowolne)
- naturalny słodzik (np. ksylitol)
- owoce
Budyń z tapioki – przygotowanie
Dlaczego przygotowanie budyniu z tapioki wymaga pewnej wprawy? Bo tapioka „lubi” się przypalać, rozpadać i niedogotowywać (szczególnie ta w dużych kulkach). Pojawiają się pytania:
- Czy tapiokę namaczać? Tak, lepiej ją namoczyć przed gotowaniem. Podczas namaczania może się torchę porozpadać, ale się tym nie przejmujemy.
- Czy tapiokę wrzucać do gorącego mleka? Nie, gotujemy ją w tym mleku w którym się moczyła (przygotowanie tapioki krok po kroku poniżej)
- Czy tapiokę należy mieszać? Tak. Uwielbia się przypalać
Jak przygotować krok po kroku?
- Szklankę tapioki zalać 2 szklankami mleka roślinnego. Poczekać minimum pół godziny.
- Zacząć gotować całość dolewając 3 szklankę mleka roślinnego i dodając ksylitol.
- W czasie gotowania cały czas mieszać i raz na jakiś czas dodawać po trochę płynu z czwartej szklanki.
- Gotować około 15 minut, aż perełki będą szkliste i miękkie
- Część perełek się rozpadnie, ale to nie szkodzi. One zagęszczą nasz budyń.
- Przelać do miseczek, zostawić do wystudzenia, przyozdobić owocami
Smacznego!
Przepisy na bezglutenowe śniadania znajdziesz tutaj