Przepis na szybkie ciastka do popołudniowej kawy albo herbaty. Smak imbiru, słodycz marchewki i to wszystko w połączeniu z wegańską polewą czekoladową. Brać i piec!
Składniki na ciasteczka marchewkowo – imbirowe
- 2 marchewki starte na dużych oczkach
- Imbir – też starty na większych oczkach. Tak, aby przy jedzeniu raz na jakiś czas „natykać się” na imbirowe kawałki. Jeśli chcesz delikatniejszy posmak imbiru zetrzyj go na małych oczkach. 2 łyżki startego są potrzebne.
- dojrzały banan zmiksowany – polówka wystarczy (banana można zmiksować razem z siemieniem, mnie brudzenia)
- Kisiel z siemienia lnianego: 1 łyżka siemienia zalana 4 łyżkami wody, zmiksowane.
- 3-4 łyżki poppingu, z prosa albo amaratusa ekspandowanego (takie jak dmuchany ryż). Jak nie masz w domu – dodaj więcej mąki
- 2-3 łyżki mąki ryżowej
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru/ksylitolu/syropu daktylowego
- pół łyżeczki sody albo proszku do pieczenia bg
- Sok z połowy pomarańczy
Składniki na ciasteczka marchewkowo – imbirowe
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Kolejność nie ma wielkiego znaczenia, ale można mokre z mokrymi, suche z suchymi, a potem połączyć. Na koniec dodać marchewkę i imbir.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Łyżką nakładać masę na blachę. Nie powinna się rozpływać za bardzo. Jesli jest zbyt płynna – dodać więcej mąki lub poppingu
- Ciastka piec około 20 minut z termoobiegiem.
- Dobrze wystudzić.
- Polać polewą czekoladową z tego przepisu