Przepis na szybkie ciastka do popołudniowej kawy albo herbaty. Smak imbiru, słodycz marchewki i to wszystko w połączeniu z wegańską polewą czekoladową. Brać i piec!

Składniki na ciasteczka marchewkowo – imbirowe

  • 2 marchewki starte na dużych oczkach
  • Imbir – też starty na większych oczkach. Tak, aby przy jedzeniu raz na jakiś czas „natykać się” na imbirowe kawałki. Jeśli chcesz delikatniejszy posmak imbiru zetrzyj go na małych oczkach. 2 łyżki startego są potrzebne.
  • dojrzały banan zmiksowany – polówka wystarczy (banana można zmiksować razem z siemieniem, mnie brudzenia)
  • Kisiel z siemienia lnianego: 1 łyżka siemienia zalana 4 łyżkami wody, zmiksowane.
  • 3-4 łyżki poppingu, z prosa albo amaratusa ekspandowanego (takie jak dmuchany ryż). Jak nie masz w domu – dodaj więcej mąki
  • 2-3 łyżki mąki ryżowej
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu/syropu daktylowego
  • pół łyżeczki sody albo proszku do pieczenia bg
  • Sok z połowy pomarańczy

Składniki na ciasteczka marchewkowo – imbirowe

  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Kolejność nie ma wielkiego znaczenia, ale można mokre z mokrymi, suche z suchymi, a potem połączyć. Na koniec dodać marchewkę i imbir.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Łyżką nakładać masę na blachę. Nie powinna się rozpływać za bardzo. Jesli jest zbyt płynna – dodać więcej mąki lub poppingu
  4. Ciastka piec około 20 minut z termoobiegiem.
  5. Dobrze wystudzić.
  6. Polać polewą czekoladową z tego przepisu

Smacznego!