Ciasto bananowe które zrobisz w kilka minut (+ czas pieczenia). Bez glutenu i nabiału.

Ciasto bananowe – składniki (na jedną, podłużną keksówkę)

  • 2 dojrzałe banany (1 do ciasta i 1 do ozdoby
  • pól szklanki mąki ryżowej + pół szklanki mąki gryczanej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • Szklanka soku owocowego ciepłego lub ciepłej kawy (ok 200 ml)
  • 2 czubate łyżki kakao
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

Jeśli chcesz aby ciasta było więcej (np. na większą blachę) to musisz podwoić składniki

Ciasto bananowe – przygotowanie

  1. W misie blendera umieść: banana, siemię lniane, olej i cukier. Całość dobrze i dokładnie zmiksuj. Jeśli nie masz blendera z misą możesz użyć ręcznego.
  2. Dodaj suche składniki: mąki, kakao, proszek do pieczenia – zmiksuj ponownie na gładką masę. Możesz też wymieszać mikserem.
  3. Miksując wlewaj powoli sok lub kawę aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
  4. Wylej ciasto do formy. Na górze ułóż pokrojonego na kawałki banana i posyp startą lub pokrojoną czekoladą
  5. Piecz w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem około 30 minut lub do suchego patyczka.

Po co ten napój? Ciasta bezglutenowe są zwykle dość suche. Dodanie ciepłego napoju sprawia, że są wilgotniejsze

Smacznego!