Wegańskie ciasto bezglutenowe: trzy warstwy, ale nie aż tak dużo pracy. Pieczemy tylko spód, więc nie ma szans, żeby się nie udało. Innymi słowy- całkiem proste, ale efektowne ciasto bezglutenowe z kaszy jaglanej.

Składniki:

Spód:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej (suchej). Po ugotowaniu ok 2,5 szklanki.
  • 1 banan
  • 3/4 szklanki mąki jaglanej

Warstwa marchewkowo – jabłkowa

  • 3 duże marchewki
  • 2 jabłka
  • sok wyciśnięty z jednej dużej lub dwóch małych pomarańczy
  • pół łyżeczki agaru (lub 1 łyżka czubata żelatyny)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru mielonego

Warstwa biała

  • 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego

Przygotowanie:

1Spód

Kaszę jaglaną ugotować. Do lekko przestudzonej dodać banana i zmiksować końcówką do puree lub zwykłą. Dodać mąkę i wyrobić ciasto. Będzie delikatnie klejące, ale zwarte. Wyłożyć spód formy papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.

 

 

 

4Warstwa marchewkowo – jabłkowa

Marchewki obrać i pokroić na kawałki. Zalać niewielką ilością wody i gotować na małym ogniu aż zmiękną cztęsto mieszając. W razie potrzeby dolewać wody. Marchewki nie powinny być rozgotowane, ale powinny móc dać przekroić się widelcem. Pod koniec dodać obrane i pokrojone jabłko, przyprawy i sok z pomarańczy. Wszystko zmiksować na gładką masę. Do masy dodać agar rozpuszczony w odrobinie wody i gotować jeszcze przez chwilę. Masę od razu wylać  na wystudzony spód i zostawić, żeby dobrze wystygła

 

 

5

mleko kokosowe przygotowane do ubicia.

Bita śmietana z mleka kokosowego 

Zwarzone mleko kokosowe? Mleko kokosowe nie chce się ubić? Skorzystaj z poniższych rad!

Puszkę mleka kokosowego schłodzić. Ostrożnie otworzyć i oddzielić część stałą od wody. Kilka ważnych rad:

  • nie należy ubijać mleka kokosowego z wodą – nie ubije się
  • mleko należy schłodzić, ale uwaga- jeśli biała warstwa będzie zbyt twarda może zwarzyć się przy próbie ubicia. Idealnie jest, jeśli biała, gęsta warstwa ma na tyle luźną strukturę, że da się ją swobodnie wyjąć łyżką.
  • należy wybrać mleko kokosowe: bez stabilizatorów, z jak największą (najlepiej powyżej 80%) ilością ekstraktu kokosowego. Tańsze mleka kokosowe często się warzą
  • Jeśli chcemy dodać cukru pudru dodajemy go pod koniec ubijania
  • Nie powinno się używać zbyt dużych obrotów miksera ani miksować zbyt długo. Podobnie jak w przypadku zwykłej bitej śmietany masa może się zwarzyć.
  • Jeśli masa już się zwarzy to można ją podgrzać na parze i dodać do sosu lub zupy. Nie da się jej ubić ponownie, nawet po schłodzeniu.

Krem z kokosa kładziemy na wystudzoną warstwę marchewkową, całość dowolnie ozdabiamy i schładzamy.

Smacznego!

8