Co zrobić z batatów? Można bardzo wiele! bataty to świetny składnik nie tylko do zup albo kandydat na frytki, ale także doskonały składnik bezglutenowych wypieków. W tym przypadku bezglutenowych muffinów z musem jabłkowym – bez jajek, bez nabiału, bez banana:)

co zrobić z batatówCo zrobić z batatów?

Masz w domu bataty a nie wiesz jak  je przygotować? Po pierwsze bataty można

  • gotować
  • piec
  • smażyć

Bardzo popularne są chipsy albo frytki z batatów. Jeśli pokroisz je na małe kawałki, obtoczysz w oleju i przyprawach to możesz piec je jak ziemniaki. Pamiętaj, że banaty pieką się znacznie szybciej! Wystarczy im około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak ugotować bataty? Jak upiec bataty?

Gotowanie batatów niczym nie różni się od gotowania ziemniaków. Trzeba je obrać i pokroić, a następnie zalać zimną wodą, posolić i gotować na małym ogniu. Bataty gotują się krócej niż ziemniaki – zwykle wystarcza im około 15 minut jeśli są pokrojone na nieduże kawałki.

Co zrobić z batatów – czy bataty gotuje się w skórce?

Bataty przed gotowaniem się obiera. Można gotować je „w mundurkach” tak jak ziemniaki, ale potem trzeba je obrać.

Czy bataty można piec w skórce?

Bataty można piec w skórce, jednak nie są one jak młode ziemniaczki, że później ta skórka będzie smaczna. Dlatego przed pieczeniem lepiej je obrać.

Ile czasu pieką się bataty?

Bataty pieką się szybciej niż ziemniaki – około 15 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem.

bezglutenowe pączki faworkiCo zrobić z batatów?

Bataty mają bardzo wszechstronne zastosowanie. Możesz:

Jednak bardzo wszechstronne zastosowanie znajdują one jako składnik bezglutenowych wypieków. Ze względu na to, że są jednocześnie skrobiowe i wilgotne.

Najlepsze przepisy z batatami na blogu to:

 

Bezglutenowe muffiny z batatów – przepis i film

Bezglutenowe muffiny z batatów – składniki

    • 1,5 szklanki puree z batatów – około 2 ugotowane i zmiksowane bataty
    • 1 szklanka (około 200 ml) musu jabłkowego
    • 2 łyżki cukru (jeśli mus z jabłek był kwaśny to nieco więcej) + cukier waniliowy
    • pół szklanki oleju roślinnego
    • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • pół szklanki mąki owsianej (lub gryczanej)
    • 3/4 szklanki mąki ryżowej
    • pół szklanki poppingu z jagły – o ekspandowanych zbożach przeczytasz i obejrzysz tutaj
    • aromat pomarańczowy około 2 łyżeczek lub skórka otarta z pomarańczy i sok z połowy pomarańczy
    • Opcjonalnie – 1/4 szklanki soku jabłkowego/pomarańczowego/napoju roślinnego – tłumaczę kiedy dodać na filmie poniżej.

Bezglutenowe muffiny z batatów – przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umieścić w misie blendera i zmiksować.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec w termoobiegu około 20 minut.

Smacznego!