„Mamo, te ciastka są pycha!” Większej rekomendacji nie trzeba – jak młody zareagował z entuzjazmem to Wam też posmakują. Ciastka z dyni, które pachną cynamonem skuszą każdego. Mają piękny kolor, są mięciutkie i pyszne. Trudno o bardziej jesienne ciasteczka:)
Cynamonowe ciastka z dyni – składniki
- szklanka puree z dyni
- pół szklanki orzechów włoskich (lub migdałów, orzechów laskowych. Przy alergii na orzechy mogą być pestki słonecznika)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru lub ksylitolu
- aromat waniliowy
- cynamon 2 łyżeczki
- 1 szklanka (i ew. pół) mąki ryżowej
- 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
- garść nasion słonecznika
- 2 łyżki oleju kokosowego
- pół szklanki prosa ekspandowanego. Jeśli nie masz w domu – dodaj inne ziarno ekspandowane np. amarantus lub więcej mąki.
Co to jest ziarno ekspandowane?
Jest to ziarno w formie poppingu – czyli takie jak popularny kiedyś dmuchany ryż. Możesz kupić ekspancowane jagły (proso), amarantus, grykę. Dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością, w Rossmannie, w marketach np. firmy Dobra Kaloria.
Cynamonowe ciastka z dyni – przygotowanie
- Jak ugotować dynię?
Puree z dyni: to nic innego jak ugotowana i zmiksowana dynia hokkaido. Jak ugotować dynię? Dynię hokkaido wystarczy przekroić, wydrążyć środek, a pozostałą część pokroić na kawałki i ugotować w niewickiej ilości wody (około 20-30 minut). Po zmiksowaniu mamy puree z dyni, które można wykorzystać jako bazę do zupy lub kotlecików.
2. Orzechy zmielić w młynku na bardzo drobno. Wymieszać z cukrem, cynamonem, aromatem waniliowym i olejem kokosowym.
3. Dodać puree z dyni, wymieszać.
4. Dodać mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
5. Dodać proso ekspandowane i nasiona słonecznika, wymieszać.
Kleić kulki wielkości orzechów włoskich, i rozpłaszczone układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Po wystudzeniu można polać je roztopioną czekoladą.