Czekoladowa babka bezglutenowa (bez mleka, jajek, soi)

Czekoladowa babka bezglutenowa może być hitem tegorocznej Wielkanocy. Ale nie tylko, bo jest taka smaczna, że można robić ją bez okazji. Wilgotna, łatwa do wykonania i ładnie rośnie. Nie kruszy się, a to duży sukces przy wypiekach “bez wszystkiego”. Do dzieła!

Czekoladowa babka bezglutenowa – składniki:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki z tapioki
  • pół szklanki kakao (suchego)
  • szklanka kawy (świeżo zaparzonej, gorącej). Może być zbożowa bezglutenowa np. bezglutenowa Inka
  • szklanka cukru (albo ksylitolu)
  • 1 łyżeczk sody + 2 proszku do pieczenia
  • 3 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • 1/2 szklanki oleju
  • ubita woda po jednej puszki cieciorki  (jak ubić wodę w przepicie na bezy tutaj)
  • aromat pomarańczowy, skórka pomarańszowa

Czekoladowa babka bezglutenowa – przygotowanie

  1. Wrzucamy do miski: mąki, kakao, cukier, proszek, sodę
  2. Olej + siemię lniane miksujemy blenderem i wlewamy do suchych składników i zaczynamy mikserem mieszać ciasto.
  3. Po chwili mieszania powoli wlewamy gorącą kawę, cały czas wyrabiając ciasto. Kawa połączy się z kakao, ciasto będzie luźniejsze. Dodajemy aromat pomarańczowy i skórkę pomarańczową
  4. Na sam koniec dodajemy ubitą wodę po cieciorce i delikatnie miksujemy. Nada ona ciastu wilgotności i sprawi, że będzie lepiej rosło.
  5. Przelewamy ciasto do wysmarowanej blachy i pieczemy w temp. 180 stopni z termoobiegiem około 40-60 minut do suchego patyczka
  6. Ciasto wyciągamy z formy jak wystudzone. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy roztopioną gorzką czekoladą.

Wolisz jasną babkę? Zajrzyj tutaj! 

Zobacz więcej na moim kanale YouTube

Dowiedz się jak żyć z chorobą przewlekłą, posłuchaj rad dotyczących Twojej diety oraz zapoznaj się z najciekawszymi historiami z mojego życia!

Podobne wpisy

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

łosoś duszony w mleku kokosowym

Łosoś duszony w mleku kokosowym z curry, porem i cytryną

1 thought on “Czekoladowa babka bezglutenowa (bez mleka, jajek, soi)”

  1. Dzień dobry, niestety nie mogę ryżu, czy maka ziemniaczana albo kokosowa mogłaby być zamiennikiem? No i kakao, czy może być Karob? Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *