O wpływie alergii pokarmowych i mikroflory na otyłość planowałam napisać już od dawna. Zacznę może od garści informacji i doniesień ze świata nauki. Otóż potwierdza się, że mikroflora jelit wpływa na to w jaki sposób organizm reaguje na pożywienie! Ma to wpływ między innymi na takie choroby jak rozwój cukrzycy czy otyłości. Przeczytaj o ciekawych badaniach izraelskich naukowców!

Mikroflora jelit a otyłość – czy wg badań może istnieć związek? Jesz zdrowe jedzenie. Ba, nawet udałeś się do dietetyka i rozpisał on profesjonalną dietę. Stosujesz się skrupulatnie a waga ani drgnie… można stracić cały zapał, cisnąć zdrowe jedzenie w kąt i pocieszyć się pizzą. Można też zastanowić się dlaczego zdrowa dieta nie działa i nie chudniemy. Przyczyn może być kilka, a swój kamyczek do nauki o żywieniu dołożyli naukowcy z Weizmann Institute of Science w Izraelu. Odkryli oni i sprawdzili dlaczego ludzie różnie reagują na to samo jedzenie.  I, co gorsza,  podobno zdrowe posiłki mogą nawet przyczynić się do zaostrzenia problemów z nadwagą u niektórych osób.

Mikroflora jelit a otyłość – co badali naukowcy?

W badaniu z udziałem prawie 1000 uczestników. Wyniki zostały opublikowane w listopadowym wydaniu magazynu Cell. Naukowcy odkryli, że każda osoba metabolizuje jedzenie w bardzo różny sposób i że nasza mikroflora jelit odgrywa tutaj ogromną rolę.

„Wyniki te mają ogromny wpływ na sposób w jaki rozumieliśmy odżywianie. Ma to szczególne znaczenie w kontekście ostrzeżeń  Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dotyczących otyłości i cukrzycy i ich leczenia.”- wyjaśniał badacz i współautor badania Eran Elinav z Weizmann Institute of Science Department of Immunology podczas konferencji prasowej.

800 wolontariuszy z Izraela zostało zaproszonych do eksperymentu. Niektórzy mieli stan przedcukrzycowy. Byli monitorowani przez okres dwóch tygodni. Naukowcy zebrali dane na temat ich zdrowia poprzez kwestionariusze, zebrali pomiary ciała i wykonali badania krwi.

Uczestników podłączono do  małego urządzenia, które monitorowało ich poziom glukozy we krwi co pięć minut. Ponadto, ochotnicy zostali poproszeni o sprawozdania na temat ich stylu życia i spożycia żywności za pomocą aplikacji dedykowanej temu eksperymentowi.

Co zaobserwowali badacze?

Badacze koncentrowali się na reakcji organizmu zaraz po posiłku oraz jak poziom cukru we krwi zmienił się po dwóch godzinach po posiłku. Zebrane dane wykazały, że ludzie mają bardzo różne reakcje na to samo jedzenie. Na przykład niektórzy reagowali znacznym „skokiem” glikemicznym po zjedzeniu pomidora, podczas gdy u innych ten efekt nie występował.  . „Nasz pierwszy zaskoczeniem było odkrycie jak duża jest zmienność  reakcji ludzi na identyczne posiłki.  W niektórych przypadkach zupełnie przeciwstawne. Jest to ogromna dziura w nauce o żywieniu”  podkreśla Segal.

Wykorzystując wszystkie zebrane dane, badacze stworzyli również algorytm, dzięki któremu  byli w stanie przewidzieć skoki cukru we krwi  wszystkich uczestników.  Ponadto, w celu sprawdzenia skuteczności algorytmu, zwerbowali 100 więcej ludzi i także byli w stanie przewidzieć ich poziom glukozy we krwi po spożyciu określonego pożywienia.

Cukrzyca a mikroflora jelit

Aby zrozumieć, dlaczego takie istnieją ogromne różnice między ludźmi i wiedząc, że niektóre wcześniejsze badania wiążą temat mikroflory jelit z  cukrzycą i otyłością naukowcy postanowili zbierać i analizować próbki kału od każdego uczestnika. Okazało się, że określone gatunki mikrobów z jelit są skorelowane ze wzrostem cukru we krwi po posiłku!

Naukowcy postanowili sprawdzić też jak wpływa zindywidualizowana dieta (przygotowana w oparciu o algorytm) na stan mikroflory uczestników eksperymentu. Okazało się, że ci, którzy prowadzili dietę odpowiednio dobraną do swojego organizmu mieli po pewnym czasie mieli lepszy skład mikroflory!

Indywidualna terapia probiotykami i dieta

Za podsumowanie niech posłuży wypowiedź naukowca:

„W naszym badaniu pokazaliśmy, że mikroflora jelit jest jednym z głównych czynników odpowiedzialnych za  reakcję ludzi na spożywany pokarm.  Mamy również sugestię, że być może będziemy w stanie rozpocząć wykorzystanie funkcji mikroflory do poprawy zdrowia ludzi. W przyszłości, jak nasze wyniki sugerują, możemy być w stanie zmodyfikować skład mikroflory poprzez dietę i podawanie spersonalizowanych probiotyków” – mówi Elinav.

Indywidualne podejście – to wyzwanie dla medycyny

Prawdą jest, że nie ma jednego rozmiaru, który pasuje na każdego. Jak pokazuje (między innymi) powyższe badanie każdy człowiek jest inny. Dlatego nie ma jednej diety dobrej dla wszystkich, jednej terapii która zadziała na każdego. Indywidualne podejście do diety, ułożonej w oparciu o badania i indywidualna, celowana probiotykoterapia to klucz do lepszego zdrowia.

Co to jest terapia mikrobiologiczna (celowana terapia probiotykami)? Przeczytaj tutaj

Jak zbadać mikroflorę jelit? Przeczytaj tutaj

Jakie badania na alergię pokarmową? Przeczytaj tutaj

(źródło: gutmicrobiotawatch.org)