Domowe lody owocowe to deser idealny. Czasami pojawiają się dylematy jak przemycić warzywa i owoce. Nie każdy ma na pokładzie wszystkożernego młodego człowieka, który jabłko z pestkami zje i marchewką nie pogardzi. Nie każdy też ma ochotę futrować przez całe lato siebie i dziecko kupnymi lodami, które albo są pełne alergenów albo, niemal zawsze, dosładzane. Dlatego podaję przepis na domowe lody owocowe z marchewką, które u nas funkcjonują pod nazwą „lody Kubusie”.
Domowe lody owocowe – składniki (na około 8 lodów)
- 4 obrane marchewki
- 1 jabłko
- 1 gruszka (może być jabłko drugie zamiast gruszki)
- 2 banany
- pół szklanki soku jabłkowego nie z koncentratu lub wyciskanego soku z pomarańczy
Domowe lody owocowe – przygotowanie:
- Marchewkę pokroić na kawałki i poddusić pod przykryciem w około połowie szklanki wody przez 10-15 minut. Ma być lekko miękka, ale nie zupełnie ugotowana. Woda powinna się prawie wygotować, nie powinno się jej wylewać. Marchewkę przestudzić.
- Do przestudzonej marchewki dodać pozostałe owoce, sok i dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę.
Przelać masę do specjalnych pudełek do lodów (z Ikei lub z Tigera lub z innych źródeł) i włożyć na kilka godzin do zamrażarki. Smacznego!