Domowe lody owocowe z marchewką

Domowe lody owocowe to deser idealny. Czasami pojawiają się dylematy jak przemycić warzywa i owoce. Nie każdy ma na pokładzie wszystkożernego młodego człowieka, który jabłko z pestkami zje i marchewką nie pogardzi. Nie każdy też ma ochotę futrować przez całe lato siebie i dziecko kupnymi lodami, które albo są pełne alergenów albo, niemal zawsze, dosładzane. Dlatego podaję przepis na domowe lody owocowe z marchewką, które u nas funkcjonują pod nazwą „lody Kubusie”.

domowe lody owocoweDomowe lody owocowe – składniki (na około 8 lodów)

  • 4 obrane marchewki
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka (może być jabłko drugie zamiast gruszki)
  • 2 banany
  • pół szklanki soku jabłkowego nie z koncentratu lub wyciskanego soku z pomarańczy

Domowe lody owocowe – przygotowanie:

  • Marchewkę pokroić na kawałki i poddusić pod przykryciem w około połowie szklanki wody przez 10-15 minut. Ma być lekko miękka, ale nie zupełnie ugotowana. Woda powinna się prawie wygotować, nie powinno się jej wylewać. Marchewkę przestudzić.
  • Do przestudzonej marchewki dodać pozostałe owoce, sok i dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę.

Przelać masę do specjalnych pudełek do lodów (z Ikei lub z Tigera lub z innych źródeł) i włożyć na kilka godzin do zamrażarki. Smacznego!

Podobne wpisy

domowy syrop

Domowy syrop na odporność – najlepsze przepisy 

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.