Co można zrobić z dyni? Przepis na zupę dyniową już był, sezon w pełni… jak jeszcze wykorzystać to smaczne warzywo? Proponuję dyniowe nuggetsy. Mają niesamowity, złoty kolor, są delikatnie słodkie i kremowe. 30 minut i gotowe:)

7m

 

Nie wiem dlaczego, ale przerabianie znanych, fast foodowych dań na zdrowsze wersje nigdy się nie znudzi. Tym razem mamy domowe nuggetsy z dyni. Mają niesamowity, pomarańczowy kolor – zupełnie jak te ze znanej, kurczakowej sieci;) Dynia i polenta to idealne połączenie. Do dzieła!

Składniki:

  • jedna mała dynia hokkaido
  • jedna cebula
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, wędzona słodka papryka
  • polenta (drobna kaszka kukurydziana) do panierki
  • olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Dynię przekroić na pół, wydrążyć środek (tą miękką część z pestkami) i pokroić resztę na kawałki. Wrzucić je na patelnię i poddusić na łyżce oleju kokosowego i odrobinie wody. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na szklisto na oddzielnej patelni.

Dynię zmiksować blenderem razem z cebulą, dodać przyprawy i mąkę kukurydzianą. Zagnieść na gładką, kleistą kulkę. Jeśli się nie klei można dodać więcej mąki.

Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Nie może go być za mało, bo panierka nie będzie złota! Na talerzyk wysypać polentę. Formować małe kulki i nadać im kształt niewielkich medalionów. Obtoczyć w polencie i smażyć aż uzyskają złoty kolor. Smacznego!

8m