Drożdżówki bezglutenowe z morelami (bezglutenowe, bezmleczne, wegańskie)

drożdżówki bezglutenowe

Przepis na drożdżówki  bezglutenowe z morelami. Powiem Wam, że jak na drożdżówki bez glutenu, jajek i mleka to wychodzą nadspodziewanie niekruszące i całkiem smaczne. Dobrym uzupełnieniem jest kruszonka z masła orzechowego oraz lukier.

Drożdżówki bezglutenowe z morelami – składniki

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki ryżowej kleistej. To jest taka mąka, którą można kupić np. w sklepach typu kuchnie świata czy sklepy z żywnością azjatycką. Jest drobno zmielona i z odmiany ryżu kleistego.
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 paczka suchych drożdży
  • Pół szklanki cukru
  • szklanka mleka roślinnego
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki siemienia lnianego zmiksowane z 1/4 szklanki gorącej wody
  • Morele (lub inne owoce)

Na kruszonkę:

  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki czubate mąki ryżowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka cukru

Na lukier:

  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 2-3 czubate łyżki cukru pudru

Drożdżówki z morelami – przygotowanie

1. Przygotuj zaczyn. Wiem, że na  drożdżach suszonych jest informacja, że zaczyn nie jest potrzebny, ale ja się z tym nie zgadzam. W wypiekach bezglutenowych lepiej zrobić zaczyn: wsyp do dużej miski drożdże, 2 łyżki mąki, łyżkę cukru i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Dobrze wymieszaj, zostaw na ok 30 minut aż drożdże się obudzą i zaczną pracować

2. Do miski dodaj wszystkie składniki: mąki, cukier, olej, napój roślinny i zmiksowany kisiel z siemienia. Całość dokładnie wyrabiaj (ja w kenwoodzie z mieszadłem w kształcie haka). Wyrobione ciasto zostaw pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.

3. Ciasto powinno wyrosnąć. Należy jeszcze raz je wyrobić. Powinno mieć konsystencję umożliwiającą swobodne ulepienie kulki. Jeśli jest zbyt zwarte – dodaj łyżkę oleju kokosowego oraz trochę mleka roślinnego. Jeśli zbyt lejące się – kilka łyżek mąki.

4. Odrywaj małe kawałki ciasta (wielkości piłki do tenisa) i rozwałkuj na gruby wałek – tak, żeby można było owinąć go 3 razy jak ślimaka – zobacz zdjęcie poniżej

Bułki przed włożeniem do piekarnika
Bułki przed włożeniem do piekarnika

5. Na górze układaj owoce (skórką do dołu).

6. Przygotuj kruszonkę – zagnieć masło orzechowe razem z olejem kokosowym, mąką i cukrem. Będzie ona dość sypka.

kruszonka bezglutenowa

7. Całość włóż do piekarnika nagrzanego o 10 stopni i piecz ok 20-30 minut.

8. Po wystudzeniu drożdżówek polej je lukrem przygotowanym z utartego z cukrem soku z cytryny.

Smacznego!

Więcej przepisów? Zobacz tę książkę!

Jeśli szukasz sprawdzonych, prostych przepisów bez mleka, glutenu i jajek to ta książka jest dla Ciebie! Kliknij na zdjęcie i dowiedz się więcej

 

 

Zobacz więcej na moim kanale YouTube

Dowiedz się jak żyć z chorobą przewlekłą, posłuchaj rad dotyczących Twojej diety oraz zapoznaj się z najciekawszymi historiami z mojego życia!

Podobne wpisy

łosoś duszony w mleku kokosowym

Łosoś duszony w mleku kokosowym z curry, porem i cytryną

bezglutenowe placuszki

Jogurtowe (roślinne) placuszki z jabłkiem bezglutenowe

bezglutenowe kluseczki jaglane

Bezglutenowe kluseczki jaglane np. do rosołu

Jak przygotować kurki

Jak przygotować kurki do obiadu? Przepis na kurki (wegański, bezglutenowy)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *