Przepis na drożdżówki  bezglutenowe z morelami. Powiem Wam, że jak na drożdżówki bez glutenu, jajek i mleka to wychodzą nadspodziewanie niekruszące i całkiem smaczne. Dobrym uzupełnieniem jest kruszonka z masła orzechowego oraz lukier.

Drożdżówki bezglutenowe z morelami – składniki

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki ryżowej kleistej. To jest taka mąka, którą można kupić np. w sklepach typu kuchnie świata czy sklepy z żywnością azjatycką. Jest drobno zmielona i z odmiany ryżu kleistego.
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 paczka suchych drożdży
  • Pół szklanki cukru
  • szklanka mleka roślinnego
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki siemienia lnianego zmiksowane z 1/4 szklanki gorącej wody
  • Morele (lub inne owoce)

Na kruszonkę:

  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki czubate mąki ryżowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka cukru

Na lukier:

  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 2-3 czubate łyżki cukru pudru

Drożdżówki z morelami – przygotowanie

1. Przygotuj zaczyn. Wiem, że na  drożdżach suszonych jest informacja, że zaczyn nie jest potrzebny, ale ja się z tym nie zgadzam. W wypiekach bezglutenowych lepiej zrobić zaczyn: wsyp do dużej miski drożdże, 2 łyżki mąki, łyżkę cukru i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Dobrze wymieszaj, zostaw na ok 30 minut aż drożdże się obudzą i zaczną pracować

2. Do miski dodaj wszystkie składniki: mąki, cukier, olej, napój roślinny i zmiksowany kisiel z siemienia. Całość dokładnie wyrabiaj (ja w kenwoodzie z mieszadłem w kształcie haka). Wyrobione ciasto zostaw pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.

3. Ciasto powinno wyrosnąć. Należy jeszcze raz je wyrobić. Powinno mieć konsystencję umożliwiającą swobodne ulepienie kulki. Jeśli jest zbyt zwarte – dodaj łyżkę oleju kokosowego oraz trochę mleka roślinnego. Jeśli zbyt lejące się – kilka łyżek mąki.

4. Odrywaj małe kawałki ciasta (wielkości piłki do tenisa) i rozwałkuj na gruby wałek – tak, żeby można było owinąć go 3 razy jak ślimaka – zobacz zdjęcie poniżej

Bułki przed włożeniem do piekarnika

Bułki przed włożeniem do piekarnika

5. Na górze układaj owoce (skórką do dołu).

6. Przygotuj kruszonkę – zagnieć masło orzechowe razem z olejem kokosowym, mąką i cukrem. Będzie ona dość sypka.

kruszonka bezglutenowa

7. Całość włóż do piekarnika nagrzanego o 10 stopni i piecz ok 20-30 minut.

8. Po wystudzeniu drożdżówek polej je lukrem przygotowanym z utartego z cukrem soku z cytryny.

Smacznego!

Więcej przepisów? Zobacz tę książkę!

Jeśli szukasz sprawdzonych, prostych przepisów bez mleka, glutenu i jajek to ta książka jest dla Ciebie! Kliknij na zdjęcie i dowiedz się więcej