Ekspresowa zupa brokułowa – do 30 minut, bez glutenu, mleka, jajek

Nie wiem dlaczego przyjęło się, że dobra zupa musi być na bulionie i długo się gotować. Ja przyznam, że najbardziej lubię zupy ekspresowe, na bazie drobno startych warzyw i suszonego, ekologicznego, wegańskiego bulionu. Jeśli macie zamrożony bulion lub rosół to można go wykorzystać. Jeśli nie to warto mieć w domu bulion “w proszku”. Jaki? I jak przygotować ekspresową zupę? Przeczytajcie!

Co usprawnia pracę w kuchni i sprawia, że skraca się przygotowanie wielu dań? Nakładka do szatkowania warzyw do maszynki do mięsa! Nie ma nic wspanialszego niż ta nakładka z tarką, która w chwilkę zetrze wszystkie warzywa – również brokuły. A drobno starte brokuły gotują się ekspresowo i nadają zupie wspaniały smak.

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 1 seler
  • 4 pietruszki
  • 1 brokuł
  • 3 szklanki bulionu
  • 2 łyżki mąki ryżowej + odrobina wody i oleju na zasmażkę

1mBulion. Jeden z tych składników, który warto mieć w domu. Jeśli nie mam zamrożonego bulionu to mam w domu ekologiczny, warzywny bulion w proszku. Mój ma w składzie wyłącznie suszone warzywa, sól i kurkumę. Jeśli nie macie czegoś takiego w domu, to moim zdaniem zupa wychodzi smaczna także wtedy, kiedy po prostu przyprawimy ją pieprzem, solą, liściem laurowym i lubczykiem. Wtedy zamiast bulionu dolewamy po prostu wodę.

Przygotowanie:

Marchewki, seler, pietruszki obrać i razem z brokułem zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Warzywa posolić i  delikatnie podsmażyć na patelni. Podsmażone warzywa wrzucić do garnka, zalać bulionem (lub wodą). Przyprawić liściem laurowym, lubczykiem, solą i pieprzem. Gotować około 15 minut od momentu zagotowania wody.

Kiedy zupa się gotuje przygotować zasmażkę: 2 czubate łyżki mąki ryżowej wrzucić na patelnię z rozgrzanym (nie za mocno) olejem. Cały czas mieszając (najlepiej drewnianą szpatułką) rozprowadzić mąkę, żeby nie było gródek. Następnie dolewamy na patelnię po trochu gotującej się zupy i cały czas rozprowadzamy w niej zasmażkę.

 

Rada: jeśli macie problem z grudkami i mimo mieszania nie chcą się rozprowadzić to można przelać całość do wysokiego naczynia i pomóc sobie mikserem;)

Zasmażkę dolewamy do zupy i gotujemy jeszcze 5 minut. Gotowe!

A może macie ochotę na zupę dyniową? Przepis znajdziecie tutaj! 

 

 

Zobacz więcej na moim kanale YouTube

Dowiedz się jak żyć z chorobą przewlekłą, posłuchaj rad dotyczących Twojej diety oraz zapoznaj się z najciekawszymi historiami z mojego życia!

Podobne wpisy

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

łosoś duszony w mleku kokosowym

Łosoś duszony w mleku kokosowym z curry, porem i cytryną

bezglutenowe placuszki

Jogurtowe (roślinne) placuszki z jabłkiem bezglutenowe

bezglutenowe kluseczki jaglane

Bezglutenowe kluseczki jaglane np. do rosołu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *